Gyöngyi
4 °C
13 °C

Szűk körben emlékeztek meg a Charlie Hebdo elleni merénylet áldozatairól

2021.01.07. 17:03 Módosítva: 2021.01.07. 17:03
ç

A koronavírus-járvány miatt szűk körben emlékeztek meg csütörtökön Párizsban a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni iszlamista merénylet áldozatairól a merénylet hatodik évfordulóján.

Ez volt az első megemlékezés az áldozatokról azóta, hogy ítéletet hirdetettek decemberben a franciaországi dzsihadista merényletsorozat nyitányát jelentő, 2015 januárjában elkövetett és tizenhét halálos áldozattal járó párizsi támadások 14 vádlottjának a perében.    

A szerkesztőség egykori épületénél rendezett csendes főhajtáson 

mintegy húsz közéleti személyiség volt jelen,

a többi között Riss karikaturista, a támadások egyik túlélője, a lap jelenlegi főszerkesztője, François Hollande, aki a merénylet idején a köztársasági elnök volt, Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere és a kormány képviseletében Gérald Darmanin belügyminiszter.    

A szűk delegáció a szerkesztőség közelében, a boulevard Richard Lenoir-on az elmenekülő két támadó egyike által közvetlen közelről agyonlőtt rendőr, Ahmed Merabet emlékének is adózott. Hasonló rendezvényt tartottak Párizs keleti határában, ahol két nappal később egy zsidó élelmiszerboltban egy harmadik dzsihadista túszokat ejtett, és közülük négy emberrel végzett.
   

Múlik az idő, a megrendülés változatlan. Emlékezzünk a Charlie Hebdo elleni merénylet áldozataira, akik az iszlamista barbarizmus lövéseitől estek el! A hozzátartozókért, az értékeinkért, a szabadságunkért, Franciaországért: soha nem felejtünk

– írta a Twitteren a belügyminiszter.    

2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, és 11-et megsebesítettek. A támadókat két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk január 8-án lelőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, Montrouge-ban, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó támadásokban 17-en vesztették életüket, köztük három rendőr és 21-en sérültek meg.