Szaúd-Arábia csökkenti olajtermelését

2021.01.07. 07:56

Szaúd-Arábia vállalta, hogy napi egymillió hordóval csökkenti olajkitermelését februárban és márciusban – írja a napi.hu. A döntést az OPEC+ olajminisztereinek kétnapos tanácskozásán jelentette be Abdulaziz bin Salman szaúdi herceg. Hivatalosan a lépést azzal indokolták, hogy azt szeretnék, ha a többi olajkitermelő ország is hasonlóan járna el. 

Az arab ország annak ellenére hozta meg ezt a döntést, hogy Oroszország a saját termelésének növelését helyezte kilátásba. 

A lépés az oroszok, valamint a szaúd-Arábia szövetségesei irányába tett diplomáciai gesztusként értelmezhető. 

A szaúdiak számára ugyanis fontos, hogy a 14 tagállamból álló Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), illetve ennek kibővített változata, az OPEC+ – amelyben Oroszország is benne van – egyben maradjon és ne keletkezzenek konfliktusok a kartellen belül. 

A döntés már most befolyásolta az olaj világpiaci árát:

átlagosan öt százalékkal nőtt a fekete arany ára a bejelentés óta. 

Alekszander Novak orosz miniszterelnök-helyettes „nagy újévi ajándéknak" minősítette a szaúdak döntését. Rajtuk kívül az olajcégek számára is komoly segítséget jelent a döntés, mivel az ő részvényáraik is jelentősen, átlagosan hét százalékkal nőttek ennek következményeként.

Bjornar Tonhaugen, a Rystad Energy tanácsadó cég elemzője a döntést úgy értékelte, hogy a szaúdiak ezzel nemcsak, hogy párnát tettek a többi olajpiaci szereplő feje alá, hanem gyakorlatilag „megágyaztak nekik", vagyis nagyon kényelmes helyzetbe hozták őket. Ugyanakkor az elemző arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez „már-már túl jónak hangzik ahhoz, hogy igaz legyen".