Olaszország több tartományában elfogytak a vakcinák

2021.01.11. 16:42

Olaszországban hétfőn több tartományában is elfogytak a rendelkezésre álló vakcinák – írja az MTI.

Az olasz egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint a december utolsó hetétől kezdve megkapott 918 ezer adagnyi Pfizer-BioNTech oltóanyagból eddig 643 ezret adtak be. Az azonban eltérő, hogy az országon belül az egyes tartományokban miként adagolták a vakcinát. 

A déli Campania tartományban például a rendelkezésre álló mintegy 68 ezer dózis mindegyikét beadták, így egyelőre nem áll rendelkezésre a védettség kialakításához szükséges második adag oltás. 

Északon, Lombardiában eközben szándékosan lassabb ütemben oltottak, és tartalékolták a második dózist.

A PFIZER-BIONTECH VAKCINÁBÓL TÖBB, MINT 30 MILLIÓ DÓZIST RENDELT OLASZORSZÁG, DE A KÖVETKEZŐ SZÁLLÍTMÁNY ÉRKEZÉSI IDŐPONTJA MÉG NEM ISMERT.

Francesco Boccia, a kormány és a tartományok között közvetítő miniszter hangsúlyozta, hogy Olaszország az első helyen áll az oltásban az Európai Unióban. Úgy vélte, nem lesz késés az oltóanyagok második adagjának beadásában.

A Moderna-vakcina nemsokára befut

Hamarosan megérkeznek Olaszországba a Moderna vakcinájának első adagjai. 

SAJTÓÉRTESÜLÉSEK SZERINT EBBŐL A VAKCINÁBÓL AZ ELSŐ SZÁLLÍTMÁNY KEDDEN ÉRKEZIK MEG, 47 EZER ADAG OLTÓANYAGGAL.

Az amerikai vakcina a Rómához közeli Pratica di Mare légi támaszpontjára érkezik és innen osztják majd szét az országban. Januárban és februárban 764 ezer dózist várnak ebből az oltóanyagból. 

A saját vakcinájuk is fejlesztés alatt áll

Eközben a saját fejlesztésű olasz vakcina, amelyen a ReiThera gyógyszergyár dolgozik egy Rómához közeli laboratóriumban, a tesztelés második szakaszába érkezett.

A fejlesztést vezető Antonella Folgori hétfői sajtóbeszélgetésén az MTI-nek elmondta, hogy tavaszra várják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. Havi tízmillió adag gyártására készülnek az egy dózisban beadható, 2 és 8 Celsius-fok között tárolható vakcinából – részletezte.

Közben újabb "első covidos" beteget is találtak

Már hosszú ideje folynak a kutatások az után, hogy pontosan mikor jelenhetett meg először Olaszországban a koronavírus.

A hatóságok most azt állítják, hogy az első beteg egy 25 éves nő lehetett,

akitől 2019. novemberében, egy milánói kórházban vettek szövetmintát.

A mintavétel idején még nem tudták azonosítani az új típusú koronavírust, a későbbi vizsgálatok azonban kimutatták a leletben a vírus jelenlétét.

Az olasz kutatók folyamatosan keresik a koronavírus megjelenésének időpontját, és az újabb eredményeik fényében nagyon úgy fest, hogy a koronavírus már 2019 őszén jelen volt Milánó körzetében.

Bergamo város ügyészsége bejelentette, hogy a római egészségügyi minisztérium vezetőit is meg kívánják hallgatni a tavaly megkezdett vizsgálat keretében, amely arra keres választ, hogy az egészségügyi hatóságok mikortól tudtak a pandémia jelenlétéről, és miért nem zárták le időben a gócponttá vált észak-olaszországi kórházakat és idősotthonokat. A vizsgálat a lombardiai idősotthonokban elhunyt betegek rokonainak feljelentése alapján indult.