Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kivégezték Lisa Montgomeryt

2021.01.13. 09:30

Hatvannyolc éve, 1953-ban végeztek ki utoljára szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban. Lisa Montgomeryn szerdán hajtották végre a halálos ítéletet, azt követően, hogy az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról szóló döntését, amelyet a testület kedden hozott − adta hírül az MTI.

A KIVÉGZÉST MÉREGINJEKCIÓVAL HAJTOTTÁK VÉgRE.

A 2007-ben elítélt nőt a bíróság bűnösnek találta abban, hogy három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot.

Montgomery mentális állapotára hivatkozva a kivégzést elhalasztották, és James Patrick Hanlon bíró elrendelte a nő pszichiátriai vizsgálatát. Azonban az ügyész szerint Montgomery csupán színleli a mentális zavart, és a tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el.

Montgomery egy másik védője, Meaghan VerGow a Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek benyújtott kegyelmi kérvényében kihangsúlyozta, hogy védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták.

Korábban az elemzők úgy vélték, hogy a kivégzésre már nem kerül sor Donald Trump hivatali ideje alatt. Utódja, Joe Biden pedig azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, miután az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki. Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján az Egyesült Államokban. Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. 2001-ben az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh volt az első szövetségi halálraítélt, akit 1963 óta kivégeztek az országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport