Tamás
-7 °C
8 °C

Negatív rekord Portugáliában

2021.01.20. 20:54

Az új koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 14 600-at szerdán Portugáliában, miközben az ország a járványnak világszerte a legsúlyosabbnak számító hullámával küzd − számolt be az MTI.

Ez a szám mintegy 3600-zal több, mint az előző nap. A járvány nem látszik mérséklődni, a kormány és egészségügyi szakemberek a jövő hétre jelezték előre a csúcspontját.

A KÓRHÁZBAN ÁPOLT COVID-19-BETEGEK, ILLETVE AZ INTENZÍV OSZTÁLYON ÁPOLTAK SZÁMA SZINTÉN REKORDOT DÖNTÖTT, 5493, ILLETVE 681 VOLT SZERDÁN.

A járvány karácsony óta gyorsult fel Portugáliában, ahol négy napra enyhítettek a gyülekezési és mozgási korlátozásokon az ünnepek alatt. A szerdai adatok szerint a világban Portugáliában a legmagasabb a százezer főre jutó heti új fertőzöttek, illetve halálesetek száma, mivel január 10. és január 16. között 70 406 új fertőzöttet és 1058 halálesetet jelentettek. A 10,3 milliós lélekszámú országban a világjárvány kezdete óta 581 605 igazolt fertőzöttet és 9465 halálesetet regisztráltak.

A kormány közölte, hogy rövidesen 2300 ágyat állítanak fel szállodákban, egyetemi kollégiumokban és templomi helyiségekben, ahol megfigyelés alatt tudják tartani a betegeket.

A hatóságok covid-19 gyorstesztelési programot indítottak az iskolákban az ország legsúlyosabban érintett térségeiben. Portugáliában karantén van érvényben, de a kormány nem akarja bezárni az iskolákat, arra hivatkozva, hogy abban az esetben több gyermek nem jutna megfelelő élelemhez, nincsen számítógépe, internet-hozzáférése, saját szobája és nem kap segítséget a tanuláshoz. Több tanár elégedetlen a kormány oktatáspolitikájával, és az iskolák országos bezárását sürgeti.