Pán Péter és Dumbó is rasszista lett

MV5BMTQwMTk1OTY1M15BMl5BanBnXkFtZTcwNjQyMTIyNw@@. V1 FMjpg UX128
2021.01.27. 13:33

A Disney+ katalógusában szereplő rajzfilmeket, köztük a Dumbo, a Pán Péter és A dzsungel könyve című klasszikust olyan felirattal láttak el, amely a produkciókban előforduló rasszista sztereotípiákra hívják fel a figyelmet - írta az Index tavaly októberben. A figyelmeztető felirat megjelenik az említett rajzfilmek mellett a Macskarisztokraták, valamint a Susi és Tekergő lejátszásakor is.

Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok.

- közölte akkor a csatorna, amely most kivette ezeket a filmeket a hét év alattiaknak szánt kínálatából. Az 1953-ban készült Pán Pétert feltehetőleg azért, mert szerepel benne egy amerikai őslakos figura, akit „rézbőrű” néven említenek. Az 1970-es Macskarisztokratákban egy vágott szemű alakot ázsiaiak  karikatúrájának szántak.

Nem tudjuk megváltoztatni a múltat, de tudomásul vehetjük, tanulhatunk belőle és együtt léphetünk előre, hogy olyan holnapot alkossunk, amelyről ma csak álmodozni lehet. 

- közli a  a honlapján a Disney. A csatorna elkötelezett amellett, hogy inspiráló témájú történeteket hozzon létre, amelyek világszerte tükrözik az emberi tapasztalatok sokszínűségét.

(Borítókép: Kép a Pán Péter c. rajzfilmből. Fotó: IMDb)  • Hírek
  • Lakáshitel