Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Európai Gyógyszerügynökség: három héttel később adható be másodszor a Pfizer vakcina

2021.01.28. 21:50

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön megerősítette, hogy ajánlása szerint három hétnek kell eltelnie a Pfizer/BioNTech gyógyszercégek által a koronavírus-fertőzés ellen kifejlesztett vakcina első és második adagjának beadása között.

Az EMA Hágában kiadott közleményében emlékeztetett: a korábbi termékinformáció úgy fogalmazott, hogy „legalább” 21 napot kell várni a második dózis beadásával.

Nagy-Britannia, ahol elsőként engedélyezték ezt a típusú oltóanyagot, januárban döntött úgy, hogy az első adaggal való oltások felgyorsítása érdekében a két adag beadása közötti időtartamot maximálisan 12 hétre terjesztik ki. Ez a döntés vitát váltott ki, a Brit Orvosi Kamara nem támogatta, mert tagjai szerint legfeljebb hat hét telhet el a két adag beadása között.

A Egészségügyi Világszervezet pedig úgy foglalt állást, hogy a két adag beadása között legfeljebb négy hét, kivételes esetekben hat hét telhet el.

Az EMA csütörtöki közleményében utalt rá:

a vakcina klinikai tesztelése során legfeljebb hat hét telt el az első és a második adag beadása között.

Ezért jelenleg nincs olyan adat, amely a vakcina hatékonyságára utalna a vizsgálatok során alkalmazott időintervallumon túl.

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozta: a tesztelésben részt vevők 93,1 százaléka a második dózist az első adag után 19-23 nappal kapta meg.