Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

Svédország felfüggeszti a Pfizer vakcinák kifizetését

2021.01.28. 11:13

Svédország felfüggeszti a Covid–19 elleni vakcina árának kifizetését a Pfizer felé, mert üvegenként hat adag árát számolták fel számukra az elfogadott öt helyett – írta a Transindex. Az Európai Unió és a Pfizer eredetileg abban állapodtak meg, hogy valamennyi vakcinát tartalmazó üveg öt adagot fog tartalmazni.

Kapcsolódó

Rábólintott Brüsszel, jöhet az unióba 300 millió adagnyi Pfizer-oltóanyag

Az egyezség 200 millió adag vakcina vételét teszi lehetővé az uniós tagállamoknak, valamint lehetőséget ad további 100 millió adag igénylésére.

Oltó orvosok jelezték, ha nagyon kell, akkor akár ki lehet szorítani egy hatodik adagot az üvegcséből. Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága engedélyezte ezt a megoldást, azzal a kikötéssel, ha rendelkezésre állnak az ehhez szükséges különleges fecskendők. A magyar oltóprogram is ennek figyelembevételével zajlik.

Nem biztos azonban, hogy ezek minden egyes oltóközpontban ott vannak.

Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Ha egy ország csak öt adagot tud kivonni, akkor az azt jelenti, hogy kevesebb adagot kapott ugyanazon az áron 

– mondta ki a svédországi oltások koordinátora, Richard Bergström. Közben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a minap arra utalt, hogy az Európai Unió milliárdokat fektetett be a koronavírus-elleni vakcinák kifejlesztésébe. Hozzáfűzte: az oltóanyaggyártóknak vállalniuk kell az EU-val kötött szerződéseikben foglaltakat, a megrendelt vakcinákat megfelelő időben és mennyiségben ki kell szállítaniuk.