Trump vejét is jelölték Nobel-békedíjra

2021.02.01. 15:29
Jared Kushnert, aki a Fehér Ház vezető tanácsadója volt a Trump adminisztráció idején, helyettesével Avi Berkovitz-cal együtt jelölték a díjra mert kulcsszerepük volt az Ábrahám-egyezmény tetőaláhozásában.

Az Ábrahám Egyezmény – ami az elmúlt 25 év legnagyobb diplomáciai áttörése  volt a Közel-Keleten – értelmében az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is diplomáciai viszonyt létesít Izraellel. Nagykövetséget nyitnak a zsidó államban, és felfuttatják a gazdasági és politikai együttműködést. Izrael ugyanakkor felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek annektálását.

A megállapodáshoz azóta Szudán és legutóbb Marokkó is csatlakozott, de izraeli lapok már arról  cikkeznek, hogy hamarosan Indonézia és Omán követheti őket. Sőt Szaúd-Arábia is fontolgatja, hogy normalizálja kapcsolatait Izraellel. Az egyezmény vesztesei a palesztinok és Irán.

Kushner korábban úgy nyilatkozott, hogy a békemegállapodás annak köszönhető, hogy hosszú évtizedek után sikerült újszerű módon megközelíteni a térség problémáit, amit ő Trump szokványostól eltérő válságkezelési módszereinek tud be.

A jelölő személy egyébként Alan Dershowitz ügyvéd, aki, mint a Harvard egyetem jogi karának emeritus professzora jogosult a jelölésre. Dershowitz Trump ügyvédje volt az elnök ellen indított első impeachment eljárás idején 2019-ben.

Trump, mint az Ábrahám-egyezmény létrehozásának kulcsfigurája korábban szintén kapott Nobel-békedíj jelölést. Azt  Tybring-Gjedde, a norvég jobboldali Haladás Párt parlamenti képviselője terjesztette elő.

Nobel-békedíjra jelöltek még az  orosz ellenzék vezető politikusát, Alekszej Navalnijt, az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és Greta Thunberg klímaaktivistát is. Mindannyiukat norvég országgyűlési képviselők jelölték, akik már rekordot tartanak a Nobel-békedíjra való jelölésekből.

pár napja jelöltséget szerző Black Lives Matter-mozgalmat is egy norvég képviselő jelöli. 

A jelöléseket vasárnapig éjfélig fogadják, és biztosítják azt is, hogy a hivatalos, a Nobel-bizottság által jóváhagyott versenyzők között a jelöltek ott lesznek.

A Nobel-békedíjra bármely ország országos szintű politikai tisztségviselője jelölhet, a jelölésük alátámasztására egy maximum 2 ezer szavas szöveget nyújthatnak be.