Egy éve halt meg koronavírusban a kínai orvos, aki riadót fújt a járvány miatt

2021.02.07. 08:48

Egy éve hunyt el koronavírusban Li Ven-liang kínai orvos, aki először tudósított a Vuhanban kitört koronavírus-járvány veszélyeiről. 

Li a hivatalos bejelentéseket megelőzve hívta fel a figyelmet a közelgő bajra, a kínai hatóságok azonban „valótlan pletykák terjesztésének” vádjával megrovásban részesítették. 

A 33 éves orvos 2020. február 7-i halála széles körű megdöbbenést váltott ki Kínában, egyben a társadalmi düh is megerősödött a kormány titkolózása miatt. Li Ven-liangra azóta a járvány mártírjaként tekintenek. 

Bár márciusban 33 orvos sorstársával együtt posztumusz kitüntetésben részesítették, Hszi Csin-ping kínai elnök a járvány hőseinek szeptemberi számbavételekor említést sem tett róla.

A Vuhani Központi Kórház környékén azóta visszatért az élet a rendes kerékvágásba, Li Ven-liang emléke viszont azóta is aktívan él. Amikor azonban a Reuters hírügynökség újságírói a környéken jártak, állítólag két civil ruhás férfi követte őket, aki biztonságiként azonosította magát, a helyi őrök pedig megtiltották nekik a kórház bejáratának lefilmezését. 

Dominic Dwyer, a WHO kutatócsoportjának tagja a Reutersnek úgy nyilatkozott, a kitörés korai szakaszáról jelenleg is aktív kutatások folynak, eredményeiket pedig be fogják mutatni a nyilvánosságnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport