Perrel fenyegetőzik a korrupció gyanújába keveredett osztrák pénzügyminiszter

2021.02.12. 22:07

Perrel fenyegetőzik a korrupciós botrányba keveredett osztrák pénzügyminiszter – írja az MTI.  A csütörtöki házkutatás és az ellenzék heves támadásai után Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter péntek délután „ellentámadást" indított.

A tárcavezető a nyilvánosság előtt esküvel felérő nyilatkozatot tett, miszerint sem ő, sem pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem fogadott el pártadományt a Novomatic szerencsejáték nagyvállalattól,

és mindenkit perrel fenyegetett meg, aki ennek az ellenkezőjét állítja.

A miniszter elleni nyomozás kiváltó oka egy 2017-ből származó üzenet, miszerint a Novomatic akkori elnök-vezérigazgatója, Harald Neumann arra kérte Blümelt, hogy segítsen egy találkozó létrejöttében az akkor még külügyminisztként dolgozó Sebastian Kurz-cal. 

A beszélgetés egyik témája az adományozás, másik sarkalatos pontja „egy olaszországi probléma" lett volna.

Ez utóbbi arra utalhat, hogy a Novomaticot akkoriban nagy összegű utólagos adó-követelés fenyegette Ausztria déli szomszédjától.

Sajtóértesülések szerint Blümel arra kérte a pénzügyminisztérium akkori államtitkárát, Thomas Schmid-et, hogy telefonon hívja vissza Neumann-t. Ezzel kapcsolatban a pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: „Azt gondolom, Neumann sérelmezte, hogy a pénzügyminisztérium nem jelentkezett a megkeresésére, így történhetett, hogy SMS-t írtam Schmied-nek."

Az ellenzék már péntek délelőtt több fronton támadta a minisztert, végül egy közös nyilatkozatban rendkívüli parlamenti ülést szorgalmazott. A rendkívüli ülésre jövő hét közepén kerül sor, és azon Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője

bizalmatlansági indítványt kíván majd benyújtani Blümel ellen.

Még az ÖVP kormánykoalíciós partnere, az Osztrák Zöld Párt (Grüne) sem sietett megvédeni a minisztert. Werner Kogler alkancellár tartózkodott a véleménynyilvánítástól, és Sigrid Maurer frakcióvezető – aki a miniszter lemondását követelő hangokat ugyan elhamarkodottnak tartja –arra szólította fel Blümelt, hogy  tárja fel a tényeket.

Ezt igyekezett Blümel megtenni péntek délután, és hangoztatta, hogy sem pártja, sem pártközeli egyesületek nem fogadtak el adományt a Novomatic-tól. Arra a kérdésre, hogy Neumann miért éppen neki írt SMS-t, a miniszter azt válaszolta:

Feltételezem, valakihez fordulnia kellett, és hozzám épp volt mobilszáma

Míg az FPÖ és a NEOS nem találta kielégítőnek a miniszter magyarázatát,  néppárti társai (ÖVP) oldaláról komoly támogatás érkezett részére. Az ellenzéknek – különös tekintettel az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) – azt javasoltak, hogy tekintsenek vissza azokra az időkre, amikor ők voltak hatalmon és azt emlegették, hogy Blümel ellen „hecckampány" folyik.   • Hírek
  • Lakáshitel