Jogvédők és újságírók otthonában razziázott a belarusz rendőrség

2021.02.16. 20:23

A belarusz rendőrség házkutatást tartott több emberjogi aktivista, jogvédő és újságíró otthonában a több hónapnyi ellenzéki tüntetéssorozat után.

Az előbbiek otthonán kívül még a Belarusz Újságírói Szövetség (BAJ) irodáját és a Viasna emberjogi szervezet központját is átkutatták. A kutatások során 25 embert letartóztattak és fogdába vittek. Az újságírói szövetség vezetője, Andrej Basztunyec is köztük van, írja az Euronews.

Az elmúlt hat hónapban több mint 400 újságírót tartóztattak le Belarussziában, és a hatalom nem fog itt megállni.

– nyilatkozta az esetről Borisz Goreckij, BAJ  alelnöke.

Kapcsolódó

A belarusz ellenzék kapta az Európai Parlament Szaharov-díját

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke méltatta és példaértékűnek nevezte a díjazottak erőfeszítéseit.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kedden „mélységes aggodalmának" adott hangot a történtekkel kapcsolatban. „Nagyon aggasztó jelentéseket olvasni arról, hogy a belarusz hatóságok látszólag összehangolt erőfeszítéseket tesznek, hogy kivizsgáljanak és megfélemlítsenek emberi jogi aktivistákat békés tüntetésekkel kapcsolatban” – fogalmazott egy közleményben az EBESZ emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR).

Matteo Mecacci, az ODIHR vezetője felszólította a belarusz hatóságokat, hogy „tartsák tiszteletben azok jogait, akik meg akarják védeni polgártársaik jogait, és ne kriminalizálják törvényes emberi jogi tevékenységüket". Az ODIHR felszólította a hatóságokat azoknak a személyeknek a szabadon engedésére, akiket „jogaik gyakorlása közben" vettek őrizetbe az elmúlt hónapokban. Az EBESZ emberi jogi intézete megjegyezte: 

számos nemrég őrizetbe vett jogvédő holléte továbbra sem ismert.

Belaruszban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta a járványkorlátozások ellenére rendszeresek voltak a hatodszor is hatalomra került Alekszandr Lukasenko államfő elleni tömeges tüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni, több mint harmincezer embert állítottak elő.

Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során,

és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. A belarusz ellenzéki vezetők közül többen a balti országokba vagy Lengyelországba menekültek, vagy a hatóságok zsuppolták ki őket az országból. Több ellenzéki vezető ellen büntetőjogi eljárások indultak, és voltak már vádemelések is.

Kapcsolódó

Az ellenzék szerint a 66 éves Lukasenka választási csalással került ismét hatalomra a szavazatok négyötödével. A választási eredményeket a Nyugaton sem ismerték el.

Kapcsolódó

Thürmer az Indexnek: Élmény volt Minszk utcáin sétálni

Lukasenko azt mondta a szélsőbalos magyar vezetőnek: nagyra értékeli, hogy Magyarország viszafogottan kezelte a belarusz fejleményeket.