Boris Johnson: Március 8-tól fokozatosan enyhítünk

2021.02.22. 07:03

Március 8-án kezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése Angliában – közölte hétfőn Boris Johnson. A brit kormányfő hétfő délután tájékoztatja a korlátozások feloldásának menetrendjéről a londoni alsóházat, este pedig sajtóértekezletet tart. A nyitás első lépéseként a diákok visszatérhetnek az iskolákba.

A Downing Street által hétfő hajnalban közzétett előzetes nyilatkozatában Boris Johnson közölte, a terv, amelyet a nap folyamán ismertet,

óvatos lépésekkel végrehajtandó enyhítésről szól.

Hangsúlyozta, a londoni kormány mindig is azt tekintette a legfontosabb enyhítési intézkedésnek, hogy a gyerekek visszatérhessenek az iskolákba, mivel ez az oktatás mellett mentális és fizikai jóllétük szempontjából is rendkívül fontos. A brit kormány emellett a legfontosabb feladatok közé sorolja azt is, hogy az emberek biztonságos körülmények között végre találkozhassanak szeretteikkel.

Boris Johnson kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a korlátozások feloldásának minden egyes lépéséről a rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján születik döntés, és a kormány óvatosan cselekszik majd, nehogy lerombolja a járvány megfékezésében a lakosság áldozatvállalásával elért eddigi eredményeket. 

A miniszterelnök bejelentése szerint a brit kormány négy pontból álló kritériumrendszert állított össze, és mind a négy feltételnek a korlátozások enyhítését célzó minden további lépés előtt teljesülnie kell.

A zárlat feloldásának négy kritériuma, hogy 

  • az oltási program sikeresen folytatódjon,
  • a bizonyítékok azt mutassák, hogy a koronavírus elleni vakcinák csökkentik a kórházi kezelésre szorulók és a koronavírus okozta halálozások számát a beoltottak körében,
  • az aktuális fertőződési ráták nem fenyegetnek a kórházi kezelésre szoruló betegek számának olyan mértékű megugrásával, amely fenntarthatatlan nyomást gyakorolna az Állami Egészségügyi Szolgálatra (NHS),
  • illetve ha nincs olyan új vírusvariáns, amely alapvető mértékben megváltoztatja a kockázatok megítélését.

A Downing Street hétfői közlése szerint jelenleg e négy kritérium mindegyike teljesül, így 

március 8-án a kormány megteszi az első lépést a korlátozások enyhítése felé.

A londoni miniszterelnöki hivatal szerint azért esett a választás erre az időpontra, mert a brit kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) szakvéleménye szerint addigra már kialakul bizonyos fokú védettség a testület oltási menetrendjében szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportban.

A JCVI elsőbbségi oltási listájának élén az idősotthonok lakói és gondozóik mellett a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak, majd időrendi sorrendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.

Már 15 millió embert beoltottak

Az első hivatalos célkitűzés az volt, hogy február 15-ig, vagyis múlt hétfőig a JCVI elsőbbségi listáján szereplő felső négy veszélyeztetettségi csoport mindegyik tagja – 15 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez a cél a határidő előtt egy nappal teljesült, és a JCVI szakértői szerint ebben a csoportban a vakcina első dózisának beadása után három héttel, vagyis legkésőbb az első korlátozásenyhítő lépésekre kijelölt márciusi időpontra védettség alakul ki.

Boris Johnson már korábban is hangsúlyozta, hogy óvatos nyitás lehetséges csak, mivel a kormány eltökélt szándéka az, hogy a korlátozások feloldásához vezető folyamat visszafordíthatatlan legyen, és hogy a január eleje óta tartó jelenlegi országos zárlat – amely a járvány kezdete óta immár a harmadik – legyen az utolsó ilyen korlátozó intézkedés.

Korábban megírtuk, hogy az Orbán-kormány a megfelelő mennyiségű oltás hiányában még elhamarkodottnak tartja a korlátozások enyhítését,

az egyetlen megoldás a vakcina.

Müller Cecília az operatív törzs múlt hét szerdai sajtótájékoztatóján ezt azzal egészítette ki, hogy Magyarország a következetes védekezés elvét követi, és továbbra sem tartja jó taktikának az enyhítést a védekezéssel szemben.

Nem helyes, hogy enyhítünk, majd szigorítunk, és aztán újra enyhítünk. A járvány nem enged a szorításából, ezért ennek egyelőre nincs itt az ideje

– hangsúlyozta az országos tiszti főorvos.  • Hírek
  • Lakáshitel