Lassul a járvány terjedése Angliában

2021.02.26. 21:46

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok.

A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy széles körű lakossági próbaszűréseken alapuló becslése szerint Angliában, az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában jelenleg 373 700 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 145 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,69 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az ONS számítási módszertana a múlt héten 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített. Ennek alapján akkor az angol lakosság 0,88 százaléka, 115 ember közül egy volt koronavírus-fertőzött.

A statisztikai hivatal január végén még egymilliónál magasabbra taksálta az angliai koronavírus-fertőzöttek számát. Ez azt jelentette, hogy akkoriban 55 emberre jutott egy fertőzött, vagyis az angol lakosság 1,87 százaléka hordozta az új típusú koronavírust.

Ez a becslések szerint tíz fertőzött átlagosan 6-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. Az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőződések száma minden egyes nap 3 és 6 százalék közötti ütemben csökken országos átlagban az előző 24 órához képest.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott péntek esti sajtóértekezletén kijelentette: a számok azt jelzik, hogy a folyamatok jó irányba haladnak. Hangsúlyozta: ennek további jele, hogy a koronavírus-fertőzés okozta Covid–19 betegség miatt kórházi kezelésre szorulók száma az elmúlt két hétben 40 százalékkal csökkent.

Hancock hozzátette ugyanakkor, hogy még mindig nagyon sokan, a legutóbbi összesítés szerint 15 485-en vannak kórházban Covid–19 betegséggel, ráadásul továbbra is vannak olyan országrészek, ahol a fertőzések száma még emelkedik.  • Hírek
  • Csok