Négy RMDSZ-es prefektust már kineveztek

2021.03.03. 10:14 Módosítva: 2021.03.03. 16:13

Prefektusi kinevezésekről döntött a bukaresti kormány. Kolozs megyében magyar lesz a kormánymegbízott, az RMDSZ által jelölt Tasnádi István Szilárd személyében. Arad megyében Tóth Csaba, Szatmár megyében Altfatter Tamás Ferenc, Szilágy megyében pedig Dari Tamás kapott prefektusi kinevezést. Korábban Ráduly István uzoni polgármestert nevesítette az RMDSZ Kovászna megyei prefektusjelöltjeként.

A kormány a szerda déli ülésén az RMDSZ kilenc alprefektusát is kinevezte. Amint a szövetség közölte: a tisztséget Beszterce–Naszód megyében Décsei Attila Lehel, Bihar megyében Botházy Nándor, Brassó megyében Ambrus Izabella Ágnes, Fehér megyében Vincze András, Hargita megyében Petres Sándor, Hunyad megyében Széll Lőrincz, Máramaros megyében Krizsanovszki Enikő Erzsébet, Maros megyében Nagy Zsigmond, Temes megyében pedig Molnár András tölti be.

Kapcsolódó

Bizalmat kapott az új román kormány

Florin Citu kormányfő a bürokrácia leépítését, a közterhek igazságosabb elosztását, valamint az állami intézményrendszer digitalizálását ígérte.

Korábban Kolozs megyében a koalíciós partner Nemzeti Liberális Párt (PNL) élesen bírálta azt a szándékot, hogy magyar kormánymegbízottat nevezzenek ki. Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke 70 PNL-s polgármester nevében levelet írt Ludovic Orban pártelnöknek és Florin Cîțu kormányfőnek, amelyben káros következményekkel járó hibának nevezte azt, hogy a PNL átengedte a kormánymegbízotti tisztséget az RMDSZ-nek. Tișe egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy kilép a pártból.

A kormányülés utáni sajtónyilatkozatában Florin Citu miniszterelnök elmondta: 103 prefektust és alprefektust mentettek fel tisztségéből, helyükbe 36 prefektust és 75 alprefektust neveztek ki. A kormányfő hozzátette: az új tisztségviselőket csütörtökön a déli órákban beiktatják, és az esti órákban már el is kezdhetik a munkát. Arra is kitért, hogy további hat prefektus és tíz alprefektus kinevezése ezután történik meg. A még ki nem nevezett prefektusok feladatait ideiglenesen az alprefektusok látják el.  • Hírek
  • Csok