Még mindig nem tudni, mi lesz Trump falának a sorsa

2021.03.22. 19:28 Módosítva: 2021.03.22. 19:28

A Biden-kormányzatnak március 20-ig kellett volna döntenie a déli határon épülő fallal kapcsolatos kérdésekről, de ez egyelőre nem történt meg. 

Joe Biden a választások előtt azt ígérte, hogy hivatalviselésének első hatvan napjában döntenek majd arról, mit kezdenek a Donald Trump által épített fallal. A határidő két nappal ezelőtt lejárt, 

Ennek ellenére még mindig nem tisztázták, mi lesz a fal sorsa.

Beiktatásának napján az elnök aláírt egy rendeletet, amelyben elrendelte, hogy az építkezést állítsák le, de ennél több nem történt ez ügyben.

Business Insidernek nyilatkozó névtelen kormányzati források ugyanakkor azt ígérték, hogy hamarosan előállnak egy lehetséges megoldással az építmény jövőjére vonatkozóan. Állításuk szerint a késlekedést a jogi nehézségek okozzák, illetve az, hogy jelenleg is számos per zajlik a fal építése miatt. 

A kérdés azért is érdekes, mert az utóbbi hónapokban egyre többen bevándorló – a Washington Post szerint köztük 15 000 gyermek – érkezett délről az Egyesült Államokba, akiket a hatóságok is egyre nehezebben tudnak ellátni.

Alejandro Mayorkas belügyminiszter a helyzetről úgy nyilatkozott: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az érkezőket segítsék, valamint a Trump-kormányzatot okolta amiatt, hogy leépítették a bevándorlók fogadására szolgáló infrastruktúrát. 

Eközben a hírek szerint Joe Biden és kabinetjének tagjai kedden utaznak Mexikóba, hogy a migráció kérdéseiről egyeztessenek az állam vezetőivel.