Ankarának sem érdeke az orosz nyomulás a Krímben

2021.04.11. 07:20

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint véget kell vetni a feszültség fokozódásának a Donyec-medencében. Hozzátette: reméli, hogy a konfliktust sikerül békésen, párbeszéddel és diplomáciai úton megoldani, a nemzetközi jog és Ukrajna területi integritásának megsértése nélkül – írta a távirati iroda. 

A török államfő, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, azt is jelezte: Ankara kész bármiben segítséget nyújtani Kijevnek.

Az ukrán elnök hangsúlyozta: Törökország és Ukrajna álláspontja egybeesik a fekete-tengeri térséget érintő fenyegetések és az arra adandó válaszok tekintetében.

Kapcsolódó

Putyin a tankjaival bizonygatja, hogy ő nem gyilkos

Háborút tervez indítani Moszkva Ukrajna ellen, vagy csak a Nyugat reakcióját tesztelgeti? Utóbbi biztos, de az előbbi sem kizárható.

Törökország szoros együttműködést alakított ki Oroszországgal a szíriai, a líbiai és a hegyi-karabahi konfliktusban illetve a védelem és az energetika terén. Ugyanakkor Ankara támogatja Ukrajna területi integritását, és bírálta, hogy Oroszország annektálta a Krím félszigetet 2014-ben.

Törökország 2019-ben drónokat adott el Kijevnek.

Erdogan közölte: Törökország és Ukrajna külügyi és védelmi miniszterei közös platformot hoztak létre azért, hogy szorosabbra fűzzék a védelmi ipari együttműködést. Szerinte a lépés nem irányul egyetlen harmadik ország ellen sem.

Kapcsolódó

Keleten a helyzet változik: háború fenyeget Ukrajnában?

A Donyec-medencében az év eleje óta nő a feszültség.

A kelet-ukrajnai Donyec-medencében március 26-án ismét kiéleződött a helyzet, gyakorivá váltak a tűzpárbajok az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák között, amelyekért a felek egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre.  • Tippek
  • Lakáshitel