India készletei kiürültek, tehetetlenek a járvánnyal szemben

000 98U73N
2021.04.27. 21:38
A hivatalos adatoknál harmincszor több a fertőzött Indiában. A becslések szerint a koronavírus a népes ország minden harmadik lakosát megfertőzte. Sokkal többen haltak meg a hivatalos adatokban közzétettnél. Erre a rögtönzött krematóriumokból lehet következtetni. Az országban a helyi mutáns tarol, amely már megjelent Svájcban és Olaszországban is.

„Tehetetlenek vagyunk. Csak arra vagyunk képesek, hogy együtt zokogjunk a hozzátartozókkal” – így ecsetelte az indiai járványhelyzetet egy ott dolgozó orvos.

Tavaly óta 17,6 millió fertőzöttet regisztráltak az 1,3 milliárd lakosú országban, a szakértők szerint ez azonban csak a jéghegy csúcsa. A becslések szerint a valós szám ennek a harmincszorosa, azaz több mint fél milliárd fertőzött.

A koronavírus gyakorlatilag minden harmadik indiait megfertőzte.

„Köztudott, hogy az esetszámok és az elhalálozási adatok egyaránt alulbecsültek, mindig is azok voltak” – hangoztatta dr. Ramanan Laxminarayan epidemiológus.

„Tavaly úgy becsültük, hogy csak minden harmincadik fertőzést sikerült teszteléssel azonosítani. Ezúttal a halálozási számok valószínűleg mélyen alábecsültek” – mondta az újdelhi betegségdinamikai központ igazgatója.

A helyszínen látottak alapján sokkal több a haláleset, mint amennyit hivatalosan jelentettek.

A szakértő becsléseit az NDTV is megerősítette: oknyomozó riportjában 1150 olyan halálesetről számol be csak a fővárosban, amelyek a múlt héten nem jelentek meg a hivatalos újdelhi összesítésben.

Ezt bizonyítja, hogy a temetőkben szabadtéri krematóriumokat rögtönöznek az áldozatok elhamvasztására.

Már rég elfogytak a készletek

A hivatalos adatok szerint valamelyest csökkent a napi esetszám. Április 27-én „már csak” 323 ezer fertőzöttet regisztráltak az előző napi csaknem 353 ezerhez képest.

Ha azonban a hivatalos számokat a harmincas szorzóval mutatjuk ki, akkor már ijesztő, nagyságrendekkel nagyobb fertőzésszámnál tartunk.

India még csak a járvány második hullámánál tart, készletei azonban már kimerültek.

Hiányzik az életmentő egészségügyi oxigén, nincs elegendő ágy az intenzív osztályokon, és kevés a kezeléshez szükséges gyógyszer.

Nemzetközi segély

A riasztó helyzet mozgósította a világot.

Az Egyesült Királyság 600 orvosi eszközt, köztük 100 lélegeztetőgépet, valamint 95 oxigént előállító berendezést küldött már április 25-én, ami közben meg is érkezett.

Az Európai Unió most készíti segélycsomagját, hogy mielőbb eljuttassa Indiába – jelentette be Ursula von del Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Szolidaritásáról biztosította Indiát Angela Merkel is. „Csak együtt győzhetjük le a járványt” – üzente a német kancellár. Németország külön segélyszállítmányt is küld Indiába.

Kína szintén oxigénkoncentrátorokat küldött szomszédjának, míg az Egyesült Államok oxigéndúsítók mellett a vakcina előállításhoz szükséges alapanyagokkal is segíti a népes országot.

Hasonló segélycsomagot állított össze az Egészségügyi Világszervezet is.

Indiát „sokkolta” a járvány vihara

„A legtöbben közülünk hét napja nem hajtottuk nyugovóra a fejünket” – nyilatkozta a Reutersnak egy gerincklinika orvosa.

„Az oxigénhiány annyira súlyos, hogy két beteget kénytelenek egy lélegeztetőre kapcsolni” – mondta dr. Preetham.

Manoj Kumar édesanyja is súlyos légzési problémákkal küszködik. Fia egy autó csomagterében próbálja oxigénnel lélegeztetni.

Eközben az északi Haridwar városában húszezren gyűltek össze a Gangesz partján, hogy „lemossák”, és így megszabaduljanak bűneiktől.

A hindu vallási ünnepet a kormány engedélyezte, amely az év elején még azt hirdette, hogy győzött a koronavírus elleni csatában.

Narendra Modi most sokkal józanabb. Indiát „sokkolta” a járvány vihara – mondta a nemzethez intézett rádióbeszédében a miniszterelnök.

(Borítókép:  Munkások rögtönzött platformokat építenek a koronavírusban elhunyt betegek hamvasztására Új-Delhiben 2021. április 27-én. Fotó: Sajjad Hussain / AFP)