Rakétatámadások és bombázások – éjjel is folyt a küzdelem Izraelben

2021.05.11. 06:39 Módosítva: 2021.05.11. 06:43

Kitört a harc a palesztinok és az izraeliek közt, miután hétfő délután több izraeli városra is rakétákat lőtt ki a Hamász.

Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mi történt az éjjel.

Netanjahu rendkívüli ülést hívott össze, lezárták a Gázai övezetet

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hadsereg vezetőivel rendkívüli biztonsági ülést hívott össze. Eközben az izraeli hadsereg teljes mértékben lezárta a Gázai övezetet, és kijelentették, hogy még a humanitárius segélyeket sem fogják beengedni.

Éjfél előtt újabb rakéták csapódtak be Dél-Izraelben, ezek egyike egy családi házat is eltalált, azonban a jelentések szerint senki sem sérült meg ennek következtében.

Újabb ultimátumot adott a Hamász

A Hamász eközben újabb ultimátumot adott Izraelnek. Azt követelték, hogy hajnali 2-ig minden izraeli rendfenntartó erőt vonjanak ki a Templom-hegyről, máskülönben egy újabb nagyszabású akciót indítanak. 

Helyi idő szerint hajnal 1 órakor ismét több városban is felhangzottak a rakétatámadásra figyelmeztető szirénák, köztük olyan helyeken is, amelyeket eddig nem érintettek a támadások. 

A Hamász szóvivője helyi idő szerint hajnal 2 óra után azt nyilatkozta, hogy a szervezet nem fog nagyszabású támadást indítani, mivel az izraeliek kivonták a rendfenntartókat a Templom-hegyről.

Az izraeli hatóságok nem erősítették meg, hogy valóban kiürítették volna a hegyet, vagy hogy a Hamász követelését teljesítették volna. 

700 tüntető és 32 rendőr sérült meg

A palesztin Vöröskereszt adatai szerint több mint 700 tüntető megsérült az összecsapásokban. Többségük, körülbelül 600 ember a jeruzsálemi tüntetésekben szenvedett el sérüléseket. Megközelítőleg 500 embert kellett kórházban ápolni. 

Az izraeli rendőrség beszámolója szerint az összecsapásokban eddig összesen 32 rendőr sérült meg.

A Hamász további támadásokat ígér

Iszmáíl Hanije, a szervezet egyik vezetője nemrég úgy nyilatkozott, hogy a rakétatámadások egészen addig folytatódni fognak, amíg Izrael véget nem vet „minden terrorizmusnak és agressziónak Jeruzsálemben és az Al-Aksza-mecsetnél”.

Lod városában megöltek egy demonstrálót 

Lod városában egy embert megölt, másik kettőt pedig megsebesített egy helyi lakos. Az áldozat és a sérültek a kövekkel és Molotov-koktélokkal dobáltak meg egy zsidók által lakott házat, emiatt lőtte le őket az épület egyik lakója. 

„Az arabok megpróbálták megostromolni a negyedünket. A rendőrség csak hosszú idő után érkeztek ki a helyszínre, ezért a lakosok eleinte a levegőbe lőve próbálták elijeszteni őket. De egész addig nem sikerült eltántorítaniuk őket, amíg az egyikük rájuk nem lőtt” – állítja egy szemtanú.

Az izraeli hadsereg is támadásban maradt

Hétfő éjjel számos alkalommal megszólaltak a rakétatámadást jelző szirénák izraeli városokban; sérültekről és károkról egyelőre nem érkeztek pontos jelentések. 

Askelón városára több mint 20 rakétát lőttek ki. Ezek közül legalább kettő célba ért, a robbanások következtében hárman megsérültek. 

Az izraeli hadsereg válaszként újabb válaszcsapásokat mért a Gázai övezetre. A palesztin médiumok jelentése szerint elsősorban Rafah, Kán Yunis, illetve Gáza városait célozták meg. 

Izraeli légi csapás Rafah városában, 2021. május 11-én
Izraeli légi csapás Rafah városában, 2021. május 11-én
Fotó: Said Khatib / AFP

Több mint 200 rakétát indítottak, 130 bombatámadás történt az éjjel 

Az izraeli hadsereg szerint az éjjel összesen több mint 200 rakétát indítottak a palesztinok a Gázai övezetből, amelyek döntő többségét az Iron Dome rakétavédelmi rendszer még a levegőben megsemmisítette.

Erre válaszolva az izraeli hadsereg 130 célpontot bombázott le. A megsemmisített célpontok közt volt a Hamász egy parancsnokának otthona, a szervezet hírszerzőközpontja, illetve két alagút, amelyek az övezet határát közelítették meg.

Ezeken felül rakéták gyártására és tárolására szolgáló létesítményeket is lebombáztak. A támadásokban legalább 15 Hamász-tagot megöltek, akik részt vettek a rakéta támadások szervezésében – közölték. 

Reggel több izraeli községben is megszólaltak a rakétatámadást jelző szirénák, károkról vagy sérülésekről egyelőre nem tudni.

24 palesztin halott, 103 sérült

A palesztin egészségügyi minisztérium legújabb adatai szerint 24 ember – köztük 9 kiskorú – halt meg az izraeli támadásokban. További 103 fő megsebesült az akciók következtében. 

A légierő után a szárazföldi erőket is bevethetik 

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy bár eddig csak a légierőt vetették be a Gázai övezetben, korántsem kizárt, hogy a szárazföldi erőket is bevetik majd. 

Bejelentésében azt is elmondta, hogy „mindenkit értesítettek, akit kellett”, amivel arra utalhatott, hogy a tartalékosok behívását is megkezdték a hadseregbe. 

Hozzátette: nem tudják megbecsülni, hogy egy ilyen akció mennyi ideig tartana, de valószínűsíthetően több napról lenne szó. Szerdáig a hadsereg biztosan folytatja tevékenységét a térségben, a további akciók szükségességéről azt követően döntenek – mondta. 

Letartóztatták a gyanúsítottat a Lod városában történt gyilkosság miatt

Egy 34 éves férfit letartóztattak a hatóságok, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lőtte le azt a 25 éves demonstráló férfit, aki hétfő éjjel életét vesztette Lod városában.

Az izraeli légierő lebombázott egy Hamász-sejtet, amely egy újabb tankelhárító rakétát lőtt volna ki 

Azt nem közölték, hogy a Hamász hány tagját likvidálták az akcióban. 

Hétfőn egy polgári személy azt követően sérült meg, hogy a járműjét – amelynek a közelében tartózkodott – egy tankelhárító rakétával megsemmisítették. 

Továbbra is szólnak a szirénák

A Gázai övezet határa mentén található településeknél továbbra is rendszeresen megszólalnak a rakétatáamdásokra figyelmeztető szirénák.

Tomer Glam, a támadások legfőbb célpontjául szolgáló Askelón polgármestere eközben arra figyelmeztetett, hogy a lakosok 25 százalékának nincs hova menekülnie a rakéták elől, ezért a védelmük a rakétavédelmi rendszeren és a szerencsén múlik. 

Számos épületet megrongáltak és felgyújtottak Lod városában

A demonstrációk alatt a városházát, egy iskolát, valamint egy zsinagógát is megrongáltak a tüntetők. 

Lebombáztak egy tömbházat Gázában

Gáza egyik negyedében egy nagy kiterjedésű lakóházat bombázott le nemrég az izraeli légierő.

 A támadásban többen megsérültek, a mentősök már a helyszínen vannak.

A Hamász szerint a támadásban két ember életét vesztette, nyolcan – köztük egy kiskorú személy is – megsérültek. 

5000 tartalékost behívtak

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter jóváhagyta 5000 tartalékos katonai szolgálatra való behívását.

A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy az eddigi fejlemények fényében a közeljövőben újabb csapatok bevetésére lehet szükség. 

Két parancsnokot likvidáltak

Az Iszlám Dzsihád palesztin szervezete szerint két parancsnokuk halt meg a Gázában lévő tömbház bombázása során.

Több tucat rakétát lőttek ki egyszerre izraeli városokra

Legalább negyven rakétát lőttek ki Askelón és Asdód városaira kedden kora délután, amelyek közül néhány célba ért.

A rendőrök szerint Askelónban összesen 6, Asdódban pedig 2 rakéta csapódott be. Az utóbbi városban az egyik egy épületet is eltalált. 

Askelónban két épületbe csapódtak be rakéták, ezek közül az egyik egy kiürített iskola volt. Erről a helyi rendőrség is közreadott már egy fotót.

Israel police.png

A rendőrök szerint Askelónban összesen 6, Asdódban pedig 2 rakéta csapódott be. Az utóbbi városban az egyik egy épületet is eltalált. 

Legalább hárman megsérültek a támadások következtében, köztük egy 12 éves fiú is, akit egy repesz sebzett meg.  Öten sokkos állapotba kerültek a támadást miatt.

Hamász: 137 rakétát lőttünk ki 5 perc alatt

A Hamász azt állítja, hogy a kora délután történt rakétatámadásuk során összesen 137 rakétát lőttek ki 5 perc lefolyása alatt Asdód és Askelón városaira.

Hozzátették: „sok meglepetés” van még a tarsolyukban, arra az esetre, ha a harcok folytatódnak. 

Mindeközben időröl-időre újabb és újabb rakétákat lőnek ki a két városra. Egy autó is kigyulladt már ennek következtében. 

Valamint egy több emeletes épület is súlyos sérüléseket szenvedett az egyik rakéta becsapódása után. Itt hatan meg is sérültek. 

1 ember meghalt, többen súlyosan megsérült Askelónban

A hatóságok szerint az egyik rakéta egy lakóházat talált el, aminek következtében egy embert meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek. Közülük egy embert kritikus állapotban kellett kórházba szállítani.  • Tippek
  • Árfolyam