Egy hónapig tárolható közönséges hűtőben a Pfizer

Koronavírus a világban – az Index nemzetközi hírösszefoglalója csütörtökön

Dobó Géza
2021.05.20. 08:03
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jövő hétfőtől már öt színnel határozzák meg a régiók fertőzöttségi arányát Szlovákiában: bordó, piros, rózsaszín, narancssárga és sárga. A sárga színnel jelölt régiókban a járványügyi óvintézkedések ismét lazábbak lesznek − írja az Új Szó.

    Az országban egyre több a narancssárga és a rózsaszín járás, a piros járások száma pedig csökken.

    A narancssárga járásokban már kinyithatnak a beltéri kocsmák, bárok és éttermek is. Egy asztalnál azonban csak négyen ülhetnek. A tömegrendezvényekre is több embert engednek be. A kórházlátogatáskor már nem kérhetnek negatív tesztet, illetve ezt helyettesítő dokumentumokat sem.

    A sárga színnel jelölt területeken óvintézkedések szempontjából főként kapacitásbeli változások vannak. Az éttermekben már hatan is ülhetnek egy asztalnál. A tömegrendezvényeken, a kulturális rendezvényeken és a sporteseményeken kültéren már engedélyezik a maximális kapacitás 75, a beltéren pedig az 50 százalékát. Az edzőtermekbe már 30 ember is bemehet.

  • Ukrajnában az elmúlt napon 5165 koronavírusos megbetegedést regisztráltak. A koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe 203-an haltak bele, ami enyhe csökkenést jelent az elmúlt nap adataihoz képest, előző nap 227 halálesetről számoltak be − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adataiból. A legtöbb fertőzöttet Kijevben azonosították, legtöbben Dnyipropetrovsz megyében haltak meg.

    Kárpátalján az elmúlt 24 órában 96 újabb megbetegedésről számoltak be, hárman pedig meghaltak a megbetegedésben. A járvány kezdete óta a megyében 61 180 fertőzöttet regisztráltak, 1572-en vesztették életüket a koronavírus miatt.

    Az országban összesen 2 170 398 esetben állapították meg a fertőzést, közülük 48 899-en haltak bele a kórba.

  • Szombattól már minden oltóponton egységes igazolást adhatnak Szlovákiában, hétfőtől pedig a már beoltottak visszamenőleg is igényelhetik − írja az Új Szó.

    Akiket szombattól kezdve oltanak be Szlovákiában koronavírus ellen, azok már megkapják a többnyelvű, úgynevezett átmeneti igazolást. A miniszter szerint ezt a dokumentumot a kölcsönösség elve alapján a határátlépéskor elfogadják majd a velünk szomszédos országok − mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

    A környező országokkal való utazási megállapodások alapjául szolgáló átmeneti igazolás azt az időszakot hidalhatja át, amíg működésbe lép az egységes uniós oltási útlevél.

  • A brit egészségügyi miniszter fontolóra veszi, hogy a június 21-re kitűzött „felszabadulás napját” elhalasztják a koronavírus indiai mutációjának aggasztó mértékű fertőzése miatt. A Guardian idézi Matt Hanock egészségügyi minisztert:

    Az új mutáció miatt nem kizárt, hogy újratervezzük a nyitást az elvégzendő koronavírustesztek eredményeitől függően.

    Azt is elmondta, hogy Boltonban, Blackburnben és további hat olyan körzetben, ahol az indiai variáns intenzíven kezdett fertőzni, a kormány mindent megtesz, hogy mind a teszteléseket, mind az oltakozást a létező legintenzívebben végezzék. Az új, intenzíven fertőzött körzet Bedford, Burnley, Hounslow, Kirklees, Leicester és North Tyneside.

    Az Egyesült Királyságban az indiai mutációval, vagyis a vírus B.1.617.2 variánsával újonnan megfertőzöttek száma 2967-re nőtt. Mindez két nap alatt 28 százalékos növekedés. A szakminiszter azonban arra is figyelmeztetett, hogy a látencia következtében a valós adatok jóval magasabbak is lehetnek.

    Az ominózus, eredetileg június 21-re kitűzött felszabadulás napjára többek között olyan jelentős enyhítéseket is terveztek, mint az oltottak maszkviselés alóli teljes felmentése mind külterületen, mind belterületen.

  • Meglesz az ötmillió beoltott személy Romániában június 1-jére. Ha mégsem, akkor sincs semmi baj, hiszen nem a számon van a lényeg, hanem azon, hogy leküzdjük a koronavírus-járványt − mondta Florin Cîţu román kormányfő. Hozzátette: a cél teljesítésétől függetlenül lesznek lazítások június 1-jétől.

    Románia már a második egymást követő alkalommal a legmagasabb negyedéves gazdasági növekedést könyvelheti el az Európai Unióban. Cîţu szerin ez azt mutatja, hogy jó munkát végeztek az elmúlt évben − írja a Főtér.

    A lap szerint látványos lazításokra nem lehet számítani: az ütemterv szerint ettől az időponttól az esküvőket, keresztelőket, családi eseményeket 70 résztvevővel lehet megtartani szabadtéren, zárt térben pedig 50 személy tartózkodhat. Egyetlen kiskapu, ha a szervezők garantálják a résztvevők oltottságát, akkor ugyanis nem korlátozzák a résztvevők számát. Ez érvényes a fitnesztermekre is.

  • Szerbia százezer adag Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinát adományoz Csehországnak – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a Twitteren.

    Hihetetlen ajándék

    – írta bejegyzésében Babis, aki nem sokkal korábban Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott tárgyalásokat Prágában.

    Milos Zeman cseh államfő szerdán bocsánatot kért a szerb nemzettől Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázásáért. A NATO 1999-ben 78 napig bombázta Szerbiát, hogy rákényszerítse a szerb hadsereget Koszovó elhagyására. A művelet nemzetközi jogi megítélése vitatott, mivel az ENSZ akkor nem adott rá felhatalmazást.

    A Seznamzpravy.cz cseh hírportál szerint Csehországba még nem érkezett meg az a mintegy 80 ezer adag oltóanyag, amelyet Szlovénia, Ausztria és Magyarország ajánlott fel szolidaritásból.

    Úgy tudni, ezek a szállítmányok június végén fognak megérkezni. Ausztria, Csehország és Szlovénia korábban elutasította az uniós tagországok hárommillió adag Pfizer–BioNTech-vakcina szolidáris alapon történő szétosztását a leginkább rászoruló országok között.

    Babis akkor úgy fogalmazott, hogy a vakcinaelosztás kulcsa nem szolidáris és nem kiegyensúlyozott.

    A csaknem 11 millió lakosú Csehországban eddig összesen 4,3 millió oltást adtak be. 3,2 millióan kaptak legalább egy oltást, közülük 1,1 millió fő megkapta a másodikat is. 

    A járványügyi helyzet jelentősen javult Csehországban. Az utóbbi egy hétben 63 új fertőzés jutott százezer lakosra. A járvány kezdete óta 1,65 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 29 948-an haltak meg a kórban.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index napi nemzetközi összefoglalója a koronavírus-világjárvány aktuális híreivel és a legfontosabb tudnivalókkal.