AZ EB elnöke szerint a melegellenes magyar törvény elrejti a különbségeket a gyermekek elől

2021.06.17. 06:59 Módosítva: 2021.06.17. 07:09

Mint az Index beszámolt a testület bejelentése nyomán, az Európai Bizottság vizsgálja a melegellenes magyar törvényt. A kérdés, hogy az uniós joggal összhangban van-e a jogszabály. Amennyiben a tagállam nem fogadja meg a testület módosító javaslatait, kötelezettségszegési eljárást is indíthat. 

A hivatalos nevén „A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot kedden megszavazta az Országgyűlés.

Bár a törvénnyel kapcsolatban az EB képviselői meglehetősen szűkszavúan fogalmaztak, nemrég a testület elnöke is megszólalt a témában. 

Ursula von der Leyen a Twitteren úgy fogalmazott, hogy egy olyan Európában hisz, „amely összefogja a különbségeket, nem olyanban, amely elrejti azt gyermekeink elől”. A politikus aláhúzta, nem szabad, hogy bárkit diszkrimináció érjen a szexuális orientációja miatt.

A bizottsági módosító alapján a törvény megtiltja például a 18 éven aluliak számára olyan tartalmak elérhetővé tételét, amelyek a szexualitást öncélúan ábrázolják, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsítik, jelenítik meg.

LÉNYEGESEN SZIGORÍTJA A TANULÓK SZÁMÁRA A SZEXUÁLIS KULTÚRÁRÓL, A NEMI ÉLETRŐL, A NEMI IRÁNYULTSÁGRÓL, VALAMINT A SZEXUÁLIS FEJLŐDÉSRŐL SZÓLÓ FOGLALKOZÁSOK MEGTARTÁSÁT, TOVÁBBÁ OLYAN MŰSOROKAT, AMELYEK ALKALMASAK A KISKORÚAK FIZIKAI, SZELLEMI VAGY ERKÖLCSI FEJLŐDÉSÉNEK KEDVEZŐTLEN BEFOLYÁSOLÁSÁRA,

különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése, illetve a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása.