Lehel
17 °C
27 °C

A felnőttek 57 százalékát már beoltották az EU-ban

2021.06.22. 17:15

Az Európai Unióban a felnőtt lakosság ötvenhét százaléka kapott már legalább egy adag oltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség, a Covid–19 ellen – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Berlinben.

A német politikus Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után elmondta, hogy az oltási kampány jól halad. Ezt mutatja, hogy EU-s átlagban a felnőtt lakosság ötvenhét százaléka kapott már legalább egy adag védőoltást, teljes oltással pedig harminchat százalék rendelkezik.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: az oltási kampánnyal párhuzamosan a gazdaság „újjáépítését” is meg kell oldani. Ennek fő eszköze a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló EU-s program (Next Generation EU – NGEU), amely „kivételes válasz egy kivételes válságra”.

A folyó áron számítva nyolcszáz milliárd euró (280 ezer milliárd forint) forrást biztosító program „a Marshall-terv óta a legnagyobb konjunktúra-élénkítő csomag Európában”, és segítségével az EU modernebbül, megerősödve kerül ki a válságból – fejtette ki a brüsszeli bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen arról is szólt, hogy elfogadták a német kormány tervét az RRF révén Németországnak jutó 25,6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás felhasználására. A tervet a bizottság után az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. Ez négy héten belül megtörténhet, így Németország már júliusban megkaphatja az első részleteket.

Kiemelte, hogy Németország a források ötvenkét százalékát a digitalizáció, különösen a közigazgatás és az egészségügy digitalizálásának előmozdítására használja fel. Ez minden más tagállamnál magasabb arány - mutatott rá Ursula von der Leyen.