Kegyetlen pusztítást végzett a tornádó a cseh–szlovák határon

2021.06.24. 21:51 Módosítva: 2021.06.24. 21:52

Markáns légtömeghatár szeli ketté Európát, így az időjárás tekintetében szinte kettészakad a kontinens. Nyugaton már jócskán visszaesett a hőmérséklet, Franciaország, Németország, Csehország felett többfelé viharok alakulnak ki, ettől keletebbre viszont továbbra is tombol a nyár, 33–40 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Vagyis lassan, de biztosan hatol a kontinens belsejébe az a frontrendszer, amelynek mentén, illetve előterében már majdnem egy hete nap mint nap heves zivatarok alakulnak ki tőlünk nyugatra. Ezek esetenként rendszerekbe szerveződnek, és bizony nem egy helyen komoly károkat is okoznak. 

A frontrendszer, mondhatni, már „a kertek alatt jár”: ma a kora esti órákban szinte a szomszédban, a Csehország és Szlovákia határán fekvő Hodonín településén hagyott maga után jelentős károkat egy tornádó. Ez a frontzóna a Kárpát-medencét pénteken éri el nyugat, északnyugat felől.

Idehaza pénteken a napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják, majd az érkező hidegfront hatására erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Délutánig kis eséllyel, késő délutántól viszont már nagyobb számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A szél megélénkül, zivatarok mentén erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 17–23, a legmagasabb 28–37 fok között várható. A Dunántúl északnyugati részére már megérkezik a hűvösebb levegő, de keleten továbbra is kitart majd a kánikula.

Szombaton a Dunántúl és a Dél-Alföld nagy részén gyengébb, másutt erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Szórványosan valószínű csapadék, éjjel, délelőtt bárhol előfordulhat, a nap második felében inkább az ország északkeleti felén lehet zápor, zivatar. Estétől csaknem mindenütt megszűnik a csapadék. A szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hajnali 14–21 fokról délutánra 25–31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap sok lesz a napsütés. Néhol előfordulhat zápor, esetleg zivatar. A leghidegebb órákban 13–19 fok várható. Napközben 27–32 fokig melegszik a levegő – áll az előrejelzésben.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön