Házi őrizetbe került Raman Prataszevics és a barátnője

2021.06.25. 18:51

Raman Prataszevics, a NEXTA Telegram csatorna volt főszerkesztője, és orosz barátnője, Szofia Szapega a börtönből házi őrízetbe került – írta meg a Financial Times. Szvetlana Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék száműzetésben élő volt elnökjelöltje megerősítette a hírt, de hozzátette, hogy a párt még mindig túszként tartják a belarusz hatóságok. 

Kapcsolatban vagyunk a szüleivel, nekik még mindig nem mondtak semmit a fiukról, egyáltalán nem kommunikálhatnak vele,

– közölte Tyihanovszkaja titkársága egy közleményben. 

Raman Prataszevics mostohaapja, és Anton Gasiszki, Szofia Szapega ügyvédje azt nyilatkozta, úgy gondolják, hogy a döntést Alekszandr Lukasenka belarusz elnök hozta meg, miután május végén találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – tudta meg a The New York Times

Prataszevicset akkor fogták el, amikor a belarusz hatóságok vadászgép segítségével leszállásra kényszerítették azt az Athénból Vilniusba tartó Ryanair utasszállítót, amin az újságíró Szapegával együtt utazott. Ezt követően az Európai Unió szankciókat vezetett be Belarusszal szemben.

Júniusban Prataszevics megjelent egy belügyi sajtótájékoztatón, ahol valószínűleg kényszer hatására nyilatkozott. Többek között azt mondta, hogy senki sem kényszerítette együttműködésre a nyomozó hatóságokkal, a személyes választása volt, és tudatában van, hogy mekkora kárt okoztam az államnak.