Összecsaptak a palesztinok és a zsidó telepesek Izraelben

2021.07.04. 08:05 Módosítva: 2021.07.04. 08:11
Szombat éjjel Izrael légi csapásokat mért a Gázai övezetben a Hamász katonai létesítményeire, válaszul arra, hogy a radikális palesztin szervezethez köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak a zsidó állam területére - írja az MTI.

Az izraeli hadsereg szerint a bombázás célpontjai egy rakétakilövő állás és egy fegyvergyártó létesítmény voltak. A légitámadásban egy ember súlyosan megsebesült a légitámadásban.

Az izraeli fegyveres erők emellett beszámoltak arról is, hogy Ciszjordániában egy feltételezett palesztin merénylővel végeztek.

A nap folyamán összetűzés alakult ki zsidó telepesek és a helyi palesztin lakosok között. A katonák igyekeztek közbe avatkozni, amikor is egy háztetőről egy férfi robbanószerkezetet dobott feléjük, mire válaszul tüzet nyitottak „a veszély semlegesítésére”. A palesztin hatóságok szerint egy 20 éves férfi vesztette életét az incidensben.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején rakétaháború robbant ki, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők az iszlám vallás harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A 11 napos vérontásban a Gázai övezet 255 lakója és 13 izraeli vesztette életét.

A rakétaháborúnak május 21-ére virradóra megkötött tűzszünet vetett véget, ennek ellenére szélsőségesek többször is indítottak gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket Izrael területe ellen, amire a zsidó állam légicsapásokkal felelt.  • Tippek
  • Árfolyam