Merkel: közös érdek a Nyugat-Balkán uniós integrációja

2021.07.05. 21:27

Nemcsak a nyugat-balkáni térség javát, hanem az Európai Unió érdekét is szolgálja a régió országainak csatlakozása a közösséghez – jelentette ki a német kancellár.

Angela Merkel a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére és EU-s integrációjának előmozdítására indított úgynevezett berlini folyamat kormány-, illetve államfői szintű tanácskozása után tartott tájékoztatóján bejelentette: Németország hárommillió adag oltóanyaggal támogatja a régió EU-n kívüli országait a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Ismertette, hogy hazája harmincmillió adag vakcinával segíti a rászoruló országokat a Covax nemzetközi oltóanyag-ellátási program útján, és ebből hárommillió adagot a lehető leggyorsabban a Nyugat-Balkánra juttatnak.

A járvány miatt online formában tartott megbeszélésen a térség hat EU-n kívüli országa, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia vezetői és a német kancellár mellett részt vett az Európa Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke, a francia államfő, az olasz kormányfő és az osztrák kancellár is, valamint egy sor térségi és egyéb szervezet képviselője. Az Európai Bizottságot Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos képviselte.

Sikerült elindítani a térségi közös piac kiépítését is, bár még számos lépést kell tenni, meg kell oldani a többi között az iskolai végzettséget és a szakmai képzettséget tanúsító okmányok kölcsönös elismerését, és be kell vezetni az útlevél helyett a személyi igazolványra épülő szabad utazás rendszerét – tette hozzá a német kancellár.

Aláhúzta, hogy a Nyugat-Balkán EU-s integrációja nemcsak a térség országainak fontos, hanem az EU érdekét is szolgálja, a többi között „geostratégiai” okokból.  • Tippek
  • Lakáshitel