Megrázó videón a rendőrség és a gyilkos zsoldosok tűzharca

2021.07.08. 06:57 Módosítva: 2021.07.08. 06:58

A haiti rendőrök tűzharcba keveredtek egy zsoldos osztaggal, amely feltehetően meggyilkolta Jovenel Moïse elnököt. A csoport négy tagját megölték, kettőt őrizetbe vettek – közölte helyi idő szerint szerda este az ország rendőrfőnöke a közszolgálati televízióban.

Zsoldosok rövid ideig túszként tartottak fogva három rendőrt, de sikerült kiszabadítani őket. A tűzharc még nem ért véget, de a rendőrök megölik vagy elfogják a zsoldosokat. Előzőleg a karibi ország tájékoztatási minisztere, Frantz Exantus is az írta a Twitteren, mellőzve a részleteket, hogy a rendőrség őrizetbe vette az államfő feltételezett gyilkosait.

Fegyveresek szerdára virradóra ölték meg a rezidenciáján Jovenel Moïse haiti elnököt. A támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moise is, őt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba.
    
A karibi ország ügyvivő miniszterelnöke, Claude Joseph szerint az elnököt „angolul és spanyolul beszélő külföldiek” gyilkolták meg. A haiti médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy a támadók az amerikai kábítószerellenes ügynökség (DEA) embereinek adták ki magukat. Ned Price amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy a DEA érintettségével kapcsolatos híresztelések teljesen alaptalanok.

A merénylet után Haitin rendkívüli állapotot hirdettek. Az országot régóta politikai válság sújtja, az utóbbi években elharapózott a bűnözés, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik. Moïset – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek – korrupcióval vádolták, illetve azzal, hogy bűnbandákkal állt kapcsolatban. A meggyilkolt elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott, mert az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az államfő mandátuma lejárt. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport