Afganisztánban a tálibok után jön az aszály, hétmillió embert fenyeget éhezés

GettyImages-453541078
2021.08.30. 11:51

Az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint sürgős humanitárius segítségnyújtásra van szükség Afganisztánban, ahol az egyre súlyosabb szárazság már több mint 7 millió, mezőgazdaságból élő ember megélhetését veszélyezteti.

Afganisztánban jelenleg 14 millió ember – az ország lakosságának harmada – tartósan éhezik

 és azonnali humanitárius segélyre szorul – és sokan közülük most az aszállyal is kénytelen szembenézni.

A szemünk előtt zajló humanitárius válságban sem szabad elfeledkeznünk a gazdákról és állattartókról – mondta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü. Gyors mezőgazdasági támogatással ellensúlyozható a szárazság hatása és elkerülhető, hogy a helyzet még rosszabbra forduljon Afganisztán vidéki részein.

A súlyos szárazság, a koronavírus járvány gazdasági hatásai és a belső menekültek nagy száma kemény csapást mért Afganisztán vidéki közösségeire,

főként a növénytermesztőkre és pásztorokra, akik az ország gazdaságának gerincét adják. Az élelmiszertermelés és a mezőgazdaságból élők megélhetése került veszélybe.

Csü Tong-jü szerint ha most nem segítünk az aszály sújtotta embereknek, sokan kénytelenek lesznek felhagyni a mezőgazdasággal és elhagyják otthonukat Ez veszélyezteti az élelmezésbiztonságot és újabb fenyegetést jelent az ország biztonságára is.

Veszélyben az őszi vetés

A FAO 250 ezer gazdálkodó családnak – összesen mintegy 1,5 millió embernek – tervez támogatást biztosítani a szeptember végétől október elejéig tartó őszi vetési szezonban. A jelenlegi támogatási szint mellett azonban csak 110 ezer család részesülhetne a FAO segítségéből, és további 18 millió dollárra lenne szükség az aszály elleni program teljes körű végrehajtásához.

Miután az aszály miatt az idei terméseredmény 20 százalékkal elmarad a tavalyitól és 15 százalékkal az átlagtól, az őszi búza kulcsfontosságú a súlyos élelmiszerhiány elkerüléséhez és a több millió mezőgazdaságból élő ember túléléséhez.

A mintegy 38 millió lakosú Afganisztán becsült szükséglete a legfontosabb gabonákból (főként búza és liszt) várhatóan 28 százalékkal nő és eléri a 3,6 millió tonnát. Az állami vetőmagelosztó rendszer is súlyosan megrogyhatott a jelenlegi válságban, további nehézségeknek kitéve az eleve rossz helyzetben lévő gazdálkodókat.

Az aszály és a haszonállatok

A téli szezon közeledtével az afgán pásztorok és állattartók is azonnali segítségre szorulnak. Becslések szerint 3 millió állat van veszélyben.  felmérés szerint a pásztorok és állattartók nagy többségének helyzete kritikus és ha nem érkezik időben a segítség, a magas takarmányárak miatt sokan az állatok eladására és esetleg lakhelyük elhagyására kényszerülhetnek.

A jövő sem tűnik túl fényesnek,  aszály után az állattartóknak általában három, de akár öt évre is szüksége lehet a talpra álláshoz – állapította meg a FAO új kutatása. A gyenge búzatermés viszont még tovább ronthat a helyzetükön.

(Borítókép: Egy afgán birkapásztor Afganisztán Uruzgan tartományában. Fotó:  The Sydney Morning Herald / Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Hírek