Több mint 220 környezetvédő aktivistát öltek meg tavaly

2021.09.13. 11:33

Világszerte 227 környezetvédő aktivistát öltek meg tavaly – közölte a Global Witness nevű nemzetközi szervezet hétfőn közzétett jelentésében. Egy évvel korábban 212 aktivista életébe került a környezetvédelemért és az őslakos közösségek földjogaiért folytatott küzdelem.

A támadások háromnegyedét Latin-Amerikában jegyezték fel. Csak Kolumbiában 65 környezet- és természetvédőt öltek meg, Mexikóban 30-at, a Fülöp-szigeteken 29-et – derül ki a jelentésből, amelyet az MTI ismertetett.

A Global Witness ugyanakkor abból indul ki, hogy a meggyilkolt aktivisták tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. A merényletek hátterében a szervezet információi szerint erdőgazdálkodási, víz- és gátépítési, valamint mezőgazdasági projektek állnak, az elkövetők és megbízóik pedig javarészt vállalatok, földművesek, részben állami szereplők, illetve bűnszervezetek, félkatonai csoportok és lázadó milíciák soraiból kerülnek ki.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.