Megérkezett Kabulba az első polgári gép

2021.09.13. 11:15

Leszállt Kabulban hétfőn a tálib hatalomátvétel óta az első, kereskedelmi légi járatként érkező repülőgép – adta hírül az MTI. A PIA pakisztáni légitársaság gépe nem sokkal később visszaindult Iszlámábád felé.

A Kabulban landoló gépen még csak néhány, nagyjából tíz ember utazott, talán a legénység tagjai többen is voltak, mint az utasok – számolt be az AFP francia hírügynökség tudósítója, aki maga is a járaton érkezett Iszlámábádból az afgán fővárosba.

A PIA légitársaság szóvivője vasárnap elmondta: a vállalat még dolgozik azon, hogy rendszeressé tudják tenni az Iszlámábád és Kabul közötti járatokat.

A kabuli nemzetközi repülőtéren augusztus végén még mindennap ezrek gyűltek össze abban a reményben, hogy valamilyen repülőjáraton elhagyhatják a tálib uralom alá került Afganisztánt. A kaotikus helyzetben a nyugati országok több mint 123 ezer embert menekítettek ki Kabulból repülőgépekkel a tálib hatalomátvételt követő napokban. Augusztus 26-án véres merényletet követtek el az Iszlám Állam terroristái a repülőtér közelében, a robbantásokban több mint száz ember meghalt.

Múlt héten a Qatar Airways két chartergépe szállt fel a kabuli repülőtérről, fedélzetén olyan afgán és külföldi állampolgárokkal, akiket korábban nem tudtak kimenekíteni. Szeptember 3-án az Ariana afgán légitársaság bejelentette, hogy újraindítják a belföldi légi járatokat.  • Hírek
  • Hírek