Elkapták a hírhedt orosz hackert

2021.09.28. 17:54

Kitoloncolták az Egyesült Államokból az egyik legismertebb orosz hackert – adta hírül az MTI. Az orosz belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be, hogy őrizetbe vették egy moszkvai repülőtéren az egyik legismertebb orosz hackert, Alekszej Burkovot, miután kitoloncolták az Egyesült Államokból.

Burkovot a kibertérben elkövetett bűncselekmények miatt kilenc év börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság tavaly júniusban. Az ítéletet azzal indokolták, hogy két weboldalt működtetett, amelyek különféle bűncselekmények elkövetését segítették elő.

Alekszej Burkov egyik oldalán (CardPlanet) lopott hitelkártyaadatokkal lehetett kereskedni, míg a másikon (DirectConnection) egy kifejezetten kiberbűnözőknek fenntartott klubot üzemeltetett. Ezen a felületen a hackerek kártékony szoftvereket, lopott személyazonosságokat adhattak-vehettek, megbízásokat fogadhattak el és pénzmosási szolgáltatást vállalhattak. A klubtagsághoz anyanyelvi szintű orosz nyelvtudás, három klubtag ajánlása és egy ötezer dolláros letét kellett.

Hasonló lépésekre ritkán kerül sor, mert Oroszország és az Egyesült Államok nem kötött kiadatási egyezményt egymással.

Burkovot 2015 decemberében fogták el izraeli látogatásakor a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren, és 2019 novemberében adták ki az Egyesült Államoknak. Múlt januárban bűnösnek vallotta magát csalásban, személyazonosság-lopásban, számítógépek feltörésében és pénzmosásban.

A rendőrség a seremetyjevói nemzetközi repülőtéren vette őrizetbe a hackert – közölte Irina Volk orosz belügyi szóvivő. Emlékeztetett: a férfi ellen távollétében vádat emeltek Oroszországban, és az Interpolon keresztül próbálták elérni letartóztatását.  • Hírek
  • Hírek