Az óceánig ér az izzó láva La Palma szigetén

2021.09.29. 06:56

Elérte az izzó lávafolyam az Atlanti-óceánt kedden éjjel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, ahol kilenc napja tört ki a Cumbre Vieja nevű vulkán. A Reuters által éjjel közzétett fotókon fehér gőzfelhők látszottak Playa Nueva környékéről.

A hatóságok előzőleg arra figyelmeztettek, hogy a mintegy ezer Celsius-fokos magmafolyam és a tengervíz találkozásánál mérges gázok szabadulhatnak fel, és robbanások is bekövetkezhetnek. A megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt ugyanis sósavelegy keletkezhet, aminek a belégzése is igen veszélyes. Emiatt több ezer embert evakuáltak, hétfőn pedig három tengerparti települést teljesen lezártak.

A láva szeptember 19. óta hömpölyög a vulkán nyugati vonulatain a tenger felé, a letarolt banánültetvényeken kívül eddig mintegy 600 épület, lakóházak és nyaralók mellett egy templom lett a lángok martaléka. Közvetlenül a tűzhányó kitörése után az olvadt kőzet óránként 700 méteres sebességgel kezdett lefolyni, de azután lassult a sebessége, most óránként 200 métert tesz meg.

A bajokat tetézi, hogy sorozatos földrengések voltak, amelyek a Richter-skála szerinti 3,8 tizedes erősséget is elérték. Ennek hatására az eredeti lávafolyam kiindulópontjától egy kilométerre újabb rés támadt a tűzhányó oldalában, ahonnan szintén feltört a láva, további területeket veszélyeztetve a spanyolországi szigeten.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport