Egyre veszélyesebb a helyzet La Palma szigetén, újabb kráter nyílt a vulkánon

2021.09.28. 17:28

A spanyol kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetét, ahol több mint egy hete tört ki a Cumbre Vieja nevű vulkán. A kabinet döntése értelmében első körben 10,5 millió euró közvetlen támogatást biztosít a károsultak legfontosabb szükségleteinek fedezésére.

Az összegből 5,5 millió euró fordítható 107 ingatlan megvásárlására, aminek az a feltétele, hogy azonnal beköltözhető legyen. További ötmillió eurót az odaveszett ingóságok pótlására osztanak szét

– ismertette a részleteket Isabel Rodríguez kormányszóvivő.

A nap folyamán a Kanári-szigetek saját parlamentje is kétszázezer eurós adományról döntött azok számára, akik mindenüket elvesztették a természeti katasztrófa következtében. Ők egy segélyszervezeten keresztül juttatják el a támogatást a rászorulókhoz. Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdadatai szerint

eddig 589 épület semmisült meg és 258 hektárnyi földterület pusztult el a mostani vulkánkitörés következtében.

Kapcsolódó

Több mint ötszáz épületet semmisített meg a láva La Palma szigetén

A geográfusok szerint hamarosan savas eső fog esni a térségben.

Kedden a vulkáni tevékenység ismét fokozódott, egy második kráter is megnyílt a tűzhányón, amelyből a korábbinál folyékonyabb és gyorsabban haladó láva árad. A több mint ezer Celsius-fokos magmafolyam mintegy nyolcszáz méterre közelítette meg a sziget nyugati partját.

A közeli Tazacorte település több részén egy napja lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el a hatóságok, felszólítva az ott élőket, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat, mert a láva és a tengervíz találkozásakor veszélyes gázok szabadulnak fel. A vulkán kitörése miatt a múlt héten mintegy hatezer embert telepítettek ki, közülük négyszázan visszatérhettek otthonukba.

A 85 ezer lakosú La Palma szigetet jelenleg kizárólag vízi úton lehet megközelíteni. A repülőtér üzemel ugyan, de a légitársaságok biztonsági okokból felfüggesztették a járataikat. Ugyanakkor a sziget nyugati partjánál a tengerhajózási hatóságok is felfüggesztették a hajózást, mivel itt érheti el a láva a vizet, ami a megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt mérgező gázfelhőket és robbanásokat eredményezhet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport