Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Nem jön több orosz gáz, amerikai beavatkozást kértek az ukránok

2021.10.02. 21:40

Ukrajna pénteken arra kérte az Egyesült Államokat és Németországot, hogy léptessenek életbe szankciókat a Gazprommal szemben, ugyanis az óriáscég fegyverként használja az energiát – adta hírül a Reuters. Kijev azt követően nyilatkozott, hogy Moszkva leállította a Magyarországra szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitját.

Mint azt megírtuk, a magyar és az orosz fél néhány nappal ezelőtt írta alá azt a tizenöt évre szóló megállapodást, amely páratlan diplomáciai bonyodalmakhoz vezetett a magyar–ukrán kapcsolatokban. A Gazprommal kötött szerződés értelmében az évi 4,5 milliárd köbméter orosz gáz ugyanis október 1-jétől már nem Ukrajna felől, hanem nagyrészt a szerb–magyar interkonnektoron át érkezik Magyarországra.

Ráadásul Ukrajna eddig Magyarországról vásárolta a gázt, a szállítás azonban csak virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét. A tranzit megszűnésével ez az importlehetőség is megszűnik, az ukránoknak ezentúl közvetlenül Oroszországtól kell vásárolniuk.

Jurij Vitrenko, az ukrán Naftogaz vezetője arra kérte az Egyesült Államokat és Németországot, hogy tartsák be azokat az ígéreteket, amelyeket az Északi Áramlat 2 gázvezeték befejezéséről szóló megállapodásban lefektettek.

Amerika régóta ellenezte a Németországot Ukrajna kikerülésével orosz gázzal ellátó vezetéket, miközben Angela Merkel kancellár szeptemberi távozása előtt a vezeték ügyének lezárását a legfontosabb politikai céljának tekintette. A megállapodás napokkal Merkel utolsó hivatalos washingtoni látogatása után született meg.

Amennyiben Oroszország megpróbálja fegyverként használni az energiát, vagy újabb agressziót követ el Ukrajna ellen, Németország nemzeti szinten válaszlépéseket foganatosít, ezzel egyidejűleg pedig hatékony európai szintű intézkedéseket fog szorgalmazni, beleértve a szankciókat is, hogy korlátozza az Európába irányuló orosz exportot az energiaágazatban, beleértve a gázt is, és/vagy más gazdaságilag releváns ágazatokban

– állt a közös német–amerikai nyilatkozatban.

Az alku részeként Németország vállalta, hogy aktívan gondoskodik arról, hogy Moszkva és Kijev meghosszabbítsa a gáztranzit-megállapodást.

A Kreml ezt direkt csinálja. Ez nem csupán kardcsörtetés, ez egyértelműen a gáz fegyverként való használata. Az Egyesült Államok és Németország közös nyilatkozata szerint ha a Kreml az energiát fegyverként használja, azt arányos válaszlépés fogja követni. Most arra várunk, hogy szankciókat vessenek ki az Északi Áramlat 2 üzemeltetőjére, ami a Gazprom százszázalékos tulajdonában van

– nyilatkozta Jurij Vitrenko.