18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Pokolgépes merénylet Afganisztánban, sokan meghaltak

2021.10.08. 13:37 Módosítva: 2021.10.08. 22:15

Bombát robbantottak az afganisztáni Kunduz városában, egy síita mecsetnél, ahol éppen a pénteki istentisztelet zajlott. A robbantás helyi idő szerint délután egy óra körül történt. A mecset a tartományi kormányzó hivatalának közelében található.

Mintegy ötven halálos áldozata és 140 sebesültje van a robbantásnak – jelentette az állami Bahtar hírügynökség. Az MTI beszámolója szerint a merénylet elkövetőjeként időközben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett a szélsőségesek Telegram-csatornáján.

GettyImages-1235764998
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A támadásra a Gozar-e-Szayed Abád mecsetben került sor a pénteki ima idején. Egy kunduzi kórház névtelenül nyilatkozó orvosa nem sokkal korábban elmondta, hogy 35 holttestet és 50 sebesültet vittek be hozzájuk. Azt megelőzően az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet egyik helyi tisztségviselője azt nyilatkozta, hogy 15 holttestet és több mint 90 sebesültet szállítottak be a szervezet kunduzi klinikájára.

Más hírforrások nyolcvan, sőt száz halottról számoltak be helyi tisztségviselőkre és szemtanúkra hivatkozva. Az ENSZ afganisztáni missziója a Twitteren több mint száz sebesültről és halottról írt.

Zabiulláh Mudzsáhid tálib szóvivő csak annyit mondott, hogy sok hívő meghalt és megsebesült. Hozzátette: a tálibok különleges erői a helyszínre érkeztek, és vizsgálják, hogy mi történt. Később egy tálib illetékes, Matiulláh Róháni elmondta: öngyilkos merényletre került sor.

A közösségi oldalakon több fotót és felvételt hoztak nyilvánosságra, amelyeken a romok között túlélők után kutató emberek láthatók.

Katasztrofális a helyzet. A mecset közelében az összes ablak üvege betört és húscafatok borítják az utcát – mondta egy kunduzi lakos a Wall Streeet Journal tudósítása szerint. Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvívő közölte, hogy a különleges erők a helyszínen vizsgálódnak. „Számos polgártársunk mártírhalált szenvedett és megsérült” – írta.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet számos hasonló támadást követett el az afganisztáni síita kisebbség ellen. A szunnita szélsőségesek eretneknek tartják a síitákat.

Vasárnap a kabuli Íd Gah mecset bejáratánál robbantottak az Iszlám Állam szélsőségesei. Az imaházban Zabiulláh Mudzsáhid anyjának gyászszertartását tartották éppen, amelyen állítólag több magas rangú tálib vezető is részt vett. Az áldozatok számára vonatkozóan eltérő értesülések vannak. A tálibok legalább öt civil halottról számoltak be, más sajtójelentések viszont tizenkét halottról és több mint harminckét sebesültről szóltak.

GettyImages-1235765057 (1)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Az ilyen támadások rámutatnak arra, hogy a tálibok augusztus 15-i hatalomra kerülésével sem szűnt meg az erőszak Afganisztánban. A radikálisok azóta többször léptek fel az Iszlám Állam szélsőségeseivel szemben az afgán fővárosban.

A tálibok és az Iszlám Állam egyébként a síitákat is másképp ítélik meg. Előbbiek az 1990-es években még üldözték őket, de ma már nem ez a helyzet, és a kormányuk egyik miniszterhelyettes például egy hazara síita ember. Ezzel szemben az Iszlám Állam eretnekként tekint a siítákra, akiket szerintük ki kell irtani.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport