új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Amerikai Egyesült Államokban a szülők nyugodt szívvel elengedhetik a gyermekeiket halloweenpartikra. Ezt dr. Anthony Fauci mondta, aki a kezdetektől irányította a pandémia elleni harcot a tengerentúlon, közölte a CNN. Hozzáfűzte ugyanakkor: ez azokat a gyermekeket, fiatalokat érinti, akik már megkapták a vakcinákat, amelyek szerinte extra fokozatú védelmet garantálnak.

  • Az Amerikai Egyesült Államokban már a vallás is szóba került a koronavírus elleni oltás kapcsán. Nick Rolovich, a Washington State University amerikaifutball-vezetőedzője, aki egyébként a Hawaii Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, megerősítette: kutat azután, hogy vallási okokból mentességet szerezzen a vakcinázási kötelezettség alól, amit az állami s egyetemi alkalmazottaknak előírtak, írta az eu.usatoday.com. Egy korábbi NFL-edző, June Jones sürgette Rolovichot, hogy mielőbb vegye fel a védőoltást önmaga és mások érdekében is.

  • Szerbiában nemcsak a koronavírus és szövődményei, illetve a poszt-Covid okoz súlyos problémákat, különböző mentális kórok, lelki zavarok is megkeserítik egyesek életét. Szakértők szerint egyre több a depressziós, nem kevesen esnek pánikba, s bizony ebben (is) kétségtelenül ludas a Covid–19.

    STATISZTIKAI ADATOK SZERINT A MENTÁLIS ZAVAROKKAL KÜzDŐK SZÁMA CSAKNEM 30 SZÁZALÉKKAL NŐTT MINTEGY EGY ÉV ALATT, KÖZÖLTE A PANNON RTV.

  • Kárpátaljának fel kell készülnie arra, hogy a járványhelyzet miatt esetlegesen a vörös zónába sorolják. Ebben az esetben kizárólag a beoltottak látogathatják a kávézókat és az éttermeket, írta a karpatalja.ma. Csak azok a vendéglátóhelyek működhetnek, ahol a személyzet tagjai már felvették a vakcinát.

  • Romániában a Rektorok Országos Tanácsa felkérte a kormányt: módosítsa úgy a jogszabályokat, hogy a hallgatók csak az uniós digitális Covid-igazolvány birtokában léphessenek be a romániai egyetemek épületébe, írta a kronikaonline.ro. A szigorítás nem érintené azokat a hallgatókat, akik egészségi okokból nem kaphatták meg a koronavírus elleni oltást.

  • A brazil elnök még mindig nem oltatta be magát a koronavírus ellen, ezért Jair Bolsonaro nem vehetett részt egy labdarúgó-mérkőzésen, írta a távirati iroda. A politikus jelenleg São Paulo állam tengerpartján nyaral.

  • Pozsonyban már meghaladta a 75 százalékot az ötven éven felüliek beoltottsági aránya, írta a parameter.sk. Ugyanakkor a jelenleg narancssárga besorolású szlovák főváros mégsem kap zöld besorolást. Az egészségügyi hatóságok ezt azzal indokolják, Pozsonyban folyamatosan romlik a járványhelyzet.

  • Olaszországban elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság. A hatvanmilliós országban már 43 millióan vettek fel két oltást, írta a transindex.ro portál. Azokat is számolva, akik csak az első adagot vették fel, az arány eléri a 84,6 százalékot.

  • A világon 237 854 917 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 851 562 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 237 544 761 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 847 212 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 44 339 747 fő. A halálos áldozatok száma 713 227.

    • Indiában 33 953 475 fertőzöttet és 450 589 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 575 820 fertőzöttről és 601 011 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 8 192 589 a fertőzöttek száma, és 138 139-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 658 923-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 212 576-ra emelkedett.
    • Törökországban 7 444 522 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 66 180.
    • Franciaországban 7 156 066 fertőzöttet és 117 927 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 265 859 a fertőzöttek és 115 473 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 973 619 fertőzöttet és 86 778 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 700 316 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 301.
    • Németországban 4 318 437 a fertőzöttek száma, 94 213 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 922 401 fertőzöttet és 75 869 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Feloldották Ausztrália Új-Dél-Wales államában a koronavírus-járvány miatt a nyáron bevezetett korlátozások jelentős részét hétfőn.

    Sydney-ben és agglomerációjában 106 nap után oldották fel a korlátozásokat, miután a beoltható lakosság több mint 70 százaléka megkapta a védőoltás mindkét adagját. Ők mostantól a szabadban legfeljebb harmincan gyülekezhetnek, és legfeljebb tíz embert vendégül láthatnak otthonukban.

    Újranyithatnak az üzletek, a vendéglátóipari szolgáltatók és az edzőtermek is, de a távolságtartási szabályokat be kell tartani. Hasonló megkötésekkel nyithatnak ki újra a mozik, a stadionok, a múzeumok és az állatkertek.

    A Sydney-ben és környékén élők már öt kilométernél távolabb is utazhatnak lakóhelyüktől, de olyan területekre továbbra sem mehetnek, ahol az átoltottság alacsonyabb. Ezt a korlátozást akkor oldják fel, ha az oltható lakosság 80 százaléka megkapta a vakcina mindkét dózisát. Az egy adaggal oltottak aránya már meghaladja a 90 százalékot.

    Országosan az emberek 62 százaléka kapott már két oltást a SARS-CoV-2-vírus ellen.