új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Lekhim gyógyszeripari csoport harkivi gyára készen áll a koronavírus, az influenza és a gyermekbénulás elleni védőoltás ukrajnai gyártására – jelentette be Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter a közösségi oldalán.

    A bejegyzésből kiderült, hogy az üzem óránként több mint tízezer, évente több mint 30 millió adag vakcinát lesz képes előállítani. A miniszteri kabinet arról döntött, a cég adómentességet kap a gyártáshoz szükséges infrastruktúra importjára.

    Bejegyzésében Ljasko kiemelte, hogy Ukrajna hamarosan saját oltóanyaggyártó kapacitással rendelkezik majd. A gyártás a tervek szerint 2022-ben indul – írja a Kárpáti Igaz Szó.

  • Több tucat, koronavírussal fertőzött személy érkezhetett az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtérre Dél-Afrikából a KLM holland légitársaság két járatán – közölték pénteken este a holland egészségügyi hatóságok.

    A tájékoztatás szerint most minden, pozitívnak tesztelt utast további szűrővizsgálatnak vetnek alá, hogy kiderítsék, vannak-e közöttük olyanok, akik a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsával fertőződtek meg.

    A holland kormány péntek reggel függesztette fel a járatokat a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt térséggel, ugyanakkor a már úton lévő repülőgépeket fogadták, az utasokat pedig megérkezésükkor szűrővizsgálatnak vetették alá, és karanténba helyezték.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron-vírusvariánst. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest – számolt be az MTI.

  • Hétvégén is jelentkezik az Index hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.