Kötelezővé tenné a bevándorlók elosztását az EU-tagok között az Európai Parlament bizottsága

GettyImages-1157481822
2021.11.30. 20:09

Az Európai Parlament (EP) LIBE (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi) bizottsága kedden bemutatta a migrációs és menekültügyi válsághelyzetek szabályozására szolgáló európai keret létrehozására irányuló jelentéstervezetét, amelyben többek között kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását – számolt be az MTI.

Juan Fernando López Aguilar, a LIBE elnöke, spanyol szocialista politikus a jelentéstervezet ismertetésekor hangsúlyozta:

az Európai Unióból hiányzik a szolidaritás, ezért intézkedéseket kell hozni annak garantálására. Azt akarom, hogy a migránsok elosztása kötelező érvényű legyen, ez lenne az első lépés, amellyel képesek lennénk a bevándorlókat elsőként befogadó tagországokat tehermentesíteni.

A LIBE elnöke szerint a „válság” kifejezést az uniós parlamenti jelentéstervezet szerint olyan helyzetre alkalmaznák, amikor tömeges beáramlás történik, vagy a mentőakciók alatt nagyszámú migráns védelmét kell biztosítani. Elképzelése szerint az elosztás az ország lakosainak száma, a GDP és a munkanélküliségi ráta alapján történne.

A képviselő kifejtette, hogy a jelenlegi migrációs és menekültügyi rendszer a legtöbb terhet az olyan, frontvonalban lévő országokra hárítja, mint Spanyolország, Görögország és Olaszország, ami szerinte igazságtalan.

Azt javasolja, hogy mind az Európai Parlament, mind a tagállami kormányokat tömörítő Tanács kérhessen értékelést az illegális bevándorlók helyzetéről az Európai Bizottságtól. Továbbá azt szorgalmazza, hogy azok a migránsok, akik megalapozott indokokkal folyamodnak menekültstátuszért, „azonnali, prima facie” (azaz első pillantásra, első benyomás alapján) védelmet kaphassanak. Ebben az esetben menedékkérelmük feldolgozása csupán egy hónapot venne igénybe.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben mutatta be az uniós migrációs és menekültpolitikai szabályozásáról szóló javaslatát. Az Európai Parlament LIBE bizottsága a jogalkotási folyamat keretében jelentéstervezetet készített, amelyet a bizottság tagjainak, majd az EP plenáris ülésének is meg kell szavaznia.

(Borítókép: Juan Fernando López Aguilar 2019. július 24-én. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)  • Tippek
  • Hírek