Törvénykeztek a medvékről Romániában

2021.12.15. 18:13

Romániában a hatóságok a településeken kívül is eltávolíthatják a veszélyes medvéket egy szerdán elfogadott törvény szerint, amelyet a képviselőház szavazott meg ügydöntő házként.

A jogszabályt 232 képviselő támogatta, harmincan ellene szavaztak 23 tartózkodás mellett. A törvény lényegében a júliusban a román kormány által elfogadott, a veszélyes medvék eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet szövegét tartalmazza. A román törvényalkotási szabályok szerint ugyanis a kormány sürgősségi rendeleteket fogadhat el, amelyek azonnal hatályba lépnek, de később a parlament asztalára kerülnek.

A kormányrendelet eredetileg csak a településeken belüli veszélyes medvék eltávolításáról rendelkezett, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a most elfogadott törvényhez beterjesztett módosító indítványa szerint a lehetőséget kiterjesztették a településeken kívüli területekre is.

Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, ezért a jogszabály szerint csakis azokat az állatokat lehet eltávolítani – akár kilőni, ha ez indokolt –, amelyek jelenlétét a lakosság jelenti a 112-es segélyhívó számon. Korábban a környezetvédelmi minisztériumnak kellett engedélyeznie egy-egy medve eltávolítását, de ez nem bizonyult hatékonynak. Az RMDSZ által javasolt kormányrendelet szerint egy helyi bizottságnak kell eldöntenie, hogy elégséges intézkedés-e a nagyvad elhajtása, altatni kell-e az áthelyezése érdekében, vagy csak a kilövése jelent megoldást a közbiztonság helyreállítására.

A nagyvad vadászatának betiltása után Romániában elszaporodtak a medvetámadások, így 2016-ban még csak kétszáz, medvével kapcsolatos segélyhívást jegyeztek, tavaly viszont már ezernyolcszázra nőtt a számuk.

Európában Románia rendelkezik a legnagyobb barnamedve-populációval. Az országban az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a medvetámadások, pár napja a Székelyföldön egy ember is meghalt az egyik incidensben. 

(via MTI)   • Hírek
  • Bankszámla