Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki

2022.01.14. 08:38

Ismét rakétákat lőtt ki Észak-Korea a dél-koreai hadsereg pénteki bejelentése szerint, a japán parti őrség pedig arról tájékoztatott, hogy vélhetően ballisztikus rakétáról van szó, amely a tengerbe zuhant.

Az észak-koreai hadsereg idén már harmadik alkalommal hajt végre rakétatesztet,

a január 5-én és 11-én fellőtt rakétákról pedig Phenjan azt állította, hogy hiperszonikus rakétákkal végeztek kísérletet. A legutóbbi kilövések miatt az Egyesült Államok a héten büntetőintézkedéseket vetett ki hat észak-koreai és egy orosz tisztségviselőre, valamint egy orosz cégre, akiket és amelyet felelősnek tart az észak-koreai fegyverprogramokat segítő áruszállításokért Oroszországból és Kínából.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a helyi sajtónak elmondta, hogy rendkívül destabilizálók a legújabb rakétakilövések, és hangsúlyozta, hogy Washington szorosan együttműködik az ügyben az ENSZ-szel és stratégiai partnereivel, beleértve Japánt és Dél-Koreát.

Az Európai Unió részéről szintén elítélték a teszteket, az EU külügyi szolgálata (EKSz) pedig felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely aláássa a diplomácia és a párbeszéd folytatását célzó törekvéseket.

Mindeközben az észak-koreai külügyi szóvivő a KCNA észak-koreai állami hírügynökséghez eljuttatott pénteki közleményében leszögezte: a hiperszonikus rakétákkal elvégzett kísérletekkel a kommunista állam csupán az önvédelmi jogát gyakorolta, és újabb amerikai szankciók esetén az ország csak „erősebb és elszántabb lesz”. Ugyanakkor azt vetette Washington szemére, hogy bár diplomáciáról beszél, a célja még mindig az, hogy teljesen elszigetelje Észak-Koreát, a szankciókkal pedig szándékosan élezi a feszültséget.

A rakétákkal nem kívántak senkit célba venni, és egyetlen szomszédos országot sem ért kár

– idézi az MTI a közleményt.  • Hírek
  • Megtakarítás