Betiltották a pékárukban és levesekben is használt rákkeltő élelmiszer-adalékanyagot
Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, amelyről tavaly felmerült, hogy rákkeltő lehet.
A tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – közölte a brüsszeli testület pénteken. Az Európai Bizottság határozata azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez.
Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak élelmiszer-adalékanyagként.
Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták – tették hozzá.
A titán-dioxidot számos élelmiszer – köztük a pékáruk, szendvicskrémek, levesek, szószok, salátaöntetek és étrend-kiegészítők – fehérre színezésére használják.
(Borítókép: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)