Pápua Új-Guineában is rengett a föld

2022.01.16. 18:01

A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Pápua Új-Guinea Bougainville nevű régióját vasárnap – közölte a földközi-tengeri szeizmológiai intézet (EMSC). 

A szakemberek szerint a földmozgás centruma 656 kilométerre északnyugatra volt Honiarától, a Salamon-szigetek fővárosától, 408 kilométeres mélységben. Egyelőre nincsenek értesülések áldozatokról vagy károkról, s szökőárra sem adtak ki figyelmeztetést.

Pápua Új-Guinea a csendes-óceáni tűzgyűrű térségében fekszik, ahol a Tonga közelében szombaton kitört vulkán is. A tűzgyűrű nagy része a csendes-óceáni térség hegységrendszerét érinti, de beletartozik Jáva és Szumátra területe is.

A mintegy 40 ezer kilométeres régióban alakult ki a Föld összes tűzhányójának 75 százaléka, és itt tört ki a valaha mért földrengések 90 százaléka is. A térségben több mint 450 szunnyadó és működő vulkán található.  A Csendes-óceán déli térségében szombaton szökőárriadót is elrendeltek, amikor kitört a tenger alatti Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán Tonga közelében.

A cunami hatásait Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből. A riadót vasárnapra már lefújták, de a szokatlanul magas hullámok következtében Peru északi részén ketten vesztették életüket a helyi katasztrófavédelem szerint.

A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az érintett térséget lezárták a fürdőzők előtt. A perui televízióban felvételek jelentek meg arról, hogy a tenger lakóházakat és üzleteket árasztott el a latin-amerikai ország északi és központi vidékeinek partvonala mentén.

Az NHK japán közszolgálati televízióban vasárnap közzétett lakossági felhívásban több százezer embert szólítottak fel evakuálásra a szigetország veszélyeztetett partvidéki térségeiben, tekintettel az egy méternél is magasabb hullámok veszélyére.

A mai napon egyébként Görögországból is 5,4-es erősségű földrengést jelentettek, kedd hajnalban pedig Ciprust rázta meg erős, 6,6-os erejű földmozgás.

(via MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport