Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

90 tonnányi amerikai hadianyag érkezett meg Ukrajnába

2022.01.22. 13:53

Megérkezett Ukrajnába szombatra a 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély idei első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag. 

Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetés miatt.

Egy amerikai repülőgép az éjszaka szállt le Kijevben, az ukrán fővárosban, és vele együtt megérkezett az első szállítmány is, amely fegyvereket és lőszert is tartalmaz – közölte a nagykövetség a Twitter-oldalán.

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője kedden jelentette ki, hogy az ukrán válság rendkívüli veszélyeket rejt magában, és Oroszország bármelyik pillanatban támadást indíthat Ukrajna ellen.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le agresszív oroszellenes információs kampányukat, és ne járuljanak hozzá Ukrajna militarizálásához.

Az ukrán védelmi minisztérium ugyanakkor pénteken közölte, hogy Lettország, Litvánia és Észtország légvédelmi rakétákat és páncéltörő rakétákat küld Ukrajnának.

Szintén pénteken tárgyalt egymással Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről, mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek