Vitalij Klicsko nem lepődne meg, ha Németország legközelebb párnákat küldene Ukrajnának segítségül

GettyImages-1235787316
2022.01.27. 07:33
Ukrajna berlini nagykövete szerint a Németország által küldött ötezer katonai sisak szimbolikus gesztus, de nem túl nagy segítség, míg Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere úgy véli, a németek ennyi erővel párnákat is küldhetnének legközelebb.

Németország ötezer katonai sisakot szállít Ukrajnának, hogy ezzel segítse az ország védekezését az esetleges orosz invázióval szemben – közölte Christine Lambrecht német védelmi miniszter szerdán.

Ezzel a kritikusokat igyekezett elcsendesíteni, mivel az utóbbi napokban sok bírálat érte Berlint, amiért a többi nyugati országgal – Egyesült Államok, Nagy-Britannia – ellentétben nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának. Ehhez pedig továbbra is tartja magát Németország, mondván, nem akarják tovább szítani a tüzet, békés megoldást szeretnének találni a konfliktusra Európa közepén, miközben az ukrán határon már több mint százezer orosz katona állomásozik.

Az Egyesült Királyság szerint az ukránoknak szükségük van taktikai fegyverekre, amelyekkel meg tudják védeni magukat. Ugyanakkor nem ítélkezünk más országok fölött

– mondta Ben Wallace brit védelmi miniszter Berlinben tett szerdai látogatása során.

A németek a jelek szerint aligha némították el a kritikusokat az Ukrajnába küldött ötezer katonai sisakkal, viszont Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere, egykori nehézsúlyú világbajnok ökölvívó, aki évekig élt Németországban, nincs elragadtatva a „nemes gesztustól”, egész egyszerűen viccnek titulálja a felajánlást.

Szóhoz sem jutok a német kormány viselkedése miatt. A védelmi minisztériumnak láthatóan nem tűnt fel, hogy tökéletesen felszerelt orosz erőkkel állunk szemben, és Oroszország bármikor inváziót indíthat Ukrajna ellen. Mit küld Németország legközelebb támogatásként? Párnákat?

– tette fel a kérdést Klicsko némi iróniával, de leginkább bosszúsággal telve.

Andrij Melnyk, Ukrajna berlini nagykövete szerint ez a szimbolikus gesztus üdvözlendő, de nem túl nagy segítség, mivel hazájának inkább védelmi fegyverekre van szüksége, nem elsősorban sisakokra – amelyekről nem tudni, hogy Németország adományozta őket, vagy Ukrajnának ki kell fizetnie a katonai felszerelést.

Az orosz tulajdonban lévő, nemrég működésbe lépett, orosz gázt szállító Északi Áramlat 2 gázvezeték első számú haszonélvezője, Németország hivatalos álláspontja szerint nem a fegyverszállítmányok oldják meg a jelenlegi krízist, tábori kórházak szállítását azonban jóváhagyta Berlin.

Németország ráadásul amellett, hogy nem küld fegyvereket Ukrajnának, Észtországot is akadályozza abban, hogy német gyártású légvédelmi rendszereket vigyen ki az állítólagos orosz agresszió célpontjának.

Az Egyesült Államoktól viszont valós segítséget kapott Ukrajna, és megérkezett a 200 millió dollár értékű fegyversegély harmadik szállítmánya, 79 tonnányi katonai felszerelés. Az amerikaiak egyúttal azt is jóváhagyták, hogy Észtországból, Lettországból és Litvániából amerikai gyártású fegyvereket küldjenek Ukrajnába.

John Kirby, a Pentagon szóvivője ugyanakkor megvédte Berlint, mondván, a németek erős szövetségesek, jó barátok, és több ezer amerikai katonának adnak otthont, akik ott állomásoznak.

(New York Post, Reuters)

(Borítókép:  Vitalij Klicsko 2021. október 9-én. Fotó: Jan Woitas / picture alliance / Getty Images)