Ha az oroszok megtámadják Ukrajnát, háború lesz egész Európában

000 9XR88V
2022.02.01. 20:54 Módosítva: 2022.02.01. 21:37
Ezt állítja az ukrán elnök, aki Kijevben fogadta a brit miniszterelnököt.

Aznap, amikor Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök arról tárgyalt, hogyan lehetne a lehető legbékésebben, diplomáciai úton véget vetni az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusnak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott párbeszédet Kijevben.

A találkozó után az ukrán elnök kijelentette, hogy Oroszország erős eszkalációja esetén nem Ukrajna és Oroszország közötti háborúról lesz szó, hanem egy teljes körű háborúról Európában.

Senki nem tudja megjósolni, hogy mi fog ezután történni. Senki nem ad százszázalékos garanciát senkinek – fogalmazott az ukrán elnök. Hozzátette, hogy Ukrajna csak önmagára támaszkodhat, ezért nagyon erős hadsereggel kell rendelkeznie.

Fel kell készülnünk a rossz dolgokra, és meg is tesszük... Megvédjük magunkat, megvédjük az államunkat, mert ez a mi szuverén földünk, védjük történelmünket, nyelvünket, hagyományainkat, és ami a legfontosabb, népünket

– idézi Volodimir Zelenszkijt az Unian ukrán hírügynökség.

Véleménye szerint nagy a kockázata annak, hogy Oroszország el akarja foglalni az ukrán területek egy részét, de az ukránok már látták, hogyan rombolták le Donbászt a megszállók, ezért biztos benne, hogy az ukránok a végsőkig harcolni fognak. Volodimir Zelenszkij kiemelte: az oroszoknak meg kell érteniük, hogy senkinek nincs szüksége háborúra.

Tragédia lesz, ha elkezdődik az államunk elleni erőteljes eszkaláció. Ez nem csak Oroszországot és Ukrajnát fogja érinteni, ez teljes körű háború lesz Európában, mert senki sem ad fel többet területéből és népéből

– fogalmazott az ukrán államfő.

Boris Johnson: Fontos elmagyarázni az oroszoknak, mit jelent a háború

Boris Johnson brit miniszterelnök a találkozó után kijelentette: azonnal újabb nemzetközi szankciós csomag lép életbe Oroszországgal szemben, ha az orosz csapatok megsértik az ukrán határt.

Más országokkal együtt szankciós és egyéb intézkedésekből álló csomagot állítunk össze, amely abban a pillanatban lép életbe, amint egy orosz katona átlépi a határt, és beteszi a lábát ukrán földre

– mondta a brit miniszterelnök. Hangsúlyozta: létfontosságú, hogy ezt Moszkva megértse, ugyanakkor reméli, hogy ebben az Egyesült Államok is egyetért Nagy-Britanniával.

Mint mondta, ezt nem Oroszországgal szembeni ellenséges érzelmekből teszik, hanem azért, hogy megmutassák elkötelezettségüket Ukrajna szabadságának, demokráciájának és szuverenitásának védelme mellett az agresszióval szemben. A brit miniszterelnök emellett kifejezte meggyőződését, hogy az oroszoknak fontos elmagyarázni, mit jelent a háború, és azt, hogy az ukrán hadsereg „az utolsó csepp vérig megvédi államát”.

Ukrajna kétszázezer fős hadserege nagyon erős, ezért az orosz anyáknak gondolniuk kell fiaik életére. Talán ez visszatartja Vlagyimir Putyint attól, hogy súlyosbítsa a konfliktust

– fogalmazott Boris Johnson.

A brit politikus leszögezte, hogy Ukrajnának joga van megválasztani, miként kormányozzon saját államában, és melyik szervezethez csatlakozik. Hozzátette, hogy a napokban tárgyalt az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország vezetőivel, valamint a NATO főtitkárával, és mindannyian egyetértenek ezzel. Kijelentette továbbá, hogy az orosz fenyegetés nem csak Ukrajnát érinti, mivel az Oroszországi Föderáció új befolyási övezeteket próbál kialakítani Európában.

Közös nyilatkozatot adott ki Zelenszkij és Johnson

Az ukrán elnök a találkozó után honlapján közzétett egy közös nyilatkozatot, melynek szövege szerint Boris Johnson brit miniszterelnök hangsúlyozta az Egyesült Királyság megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi integritása mellett a nemzetközileg elismert határain belül. Megjegyzik továbbá, hogy Nagy-Britannia Ukrajna mellett áll „az orosz agresszióval szemben, amely továbbra is fennáll, és fenyegeti a békét és a biztonságot a térségben, valamint aláássa a globális rendet”.

A dokumentum szerint a két vezető egyetért, hogy minden további orosz beavatkozás Ukrajnában „nagyszabású stratégiai hiba lenne, és súlyos humanitárius következményekkel járna”.

Boris Johnson emellett 88 millió font értékű új pénzügyi támogatási csomagot jelentett be Ukrajna számára, amellyel szeretné támogatni az ország fenntarthatóságát és az orosz energiaellátástól való függőségét.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij. Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP)