Az amerikai hírszerzés prioritásként kezeli Putyin lelkiállapotának megértését

K EPA20220221162
2022.03.05. 18:30
Az amerikai hírszerzés az utóbbi napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök lelkiállapotának értékelését prioritásként kezeli, kiderítendő, az miként befolyásolja a gyorsan eszkalálódó ukrajnai válságot – állítja két, a helyzetet ismerő forrás.

Putyinról már régóta és immár leplezetlenül feltételezik, hogy viselkedése egyre kiszámíthatatlanabb és irracionálisabb. Oroszország ukrajnai inváziójának elindítása után magas rangú amerikai tisztviselők kérték fel a hírszerző ügynökségeket: gyűjtsenek össze minden új információt arról, hogyan érzi magát az orosz vezető, és milyen hatással volt a gondolkodásmódjára az európai szomszédok és szövetségesek váratlanul egységes és kemény válasza.

Az amerikai hírszerzés évtizedek óta dekódolja a volt KGB-tisztet, aki gyakorlatilag 1999 óta Oroszországot irányítja. Az Egyesült Államoknak óriási intézményi ismeretei vannak Putyinról, ugyanakkor közismerten rossz rálátása van a mindennapi döntéshozatalára. A Kremlt továbbra is „megközelíthetetlen célpontnak” nevezi a hírszerzés, ahová hagyományos módszerekkel hihetetlenül nehéz behatolni.

A hirtelen fellángoló érdeklődés azt tükrözi, hogy Putyin Ukrajnával kapcsolatos döntései nem volt szokványosak.

„Minden információ, amivel az USA rendelkezik, találgatásnak minősül, mert Putyin döntései és nyilatkozatai nem tűnnek értelmesnek” – hivatkozott a CNN egy forrásra, akinek rálátása van a legújabb hírszerzési jelentésekre. Putyin ugyanis évek, évtizedek óta egy viszonylag azonosítható sablon szerint cselekedett – mondta.

Az amerikai hírszerzésnek nincs jó rálátása Putyin lelkiállapotára – ismerte el az amerikai törvényhozóknak egy, a hét elején megtartott zárt tájékoztatón Avril Haines, a nemzeti hírszerzés igazgatója.

Szóba került Putyin lelkiállapota, de nem volt hajlandó részletezni a megosztott információkat egy iowai republikánus szenátor, aki részt vett a szenátusi eligazításon. Chuck Grassley azonban hozzátette, hogy a tájékoztatótól függetlenül személy szerint aggasztónak tartja Putyin gondolkodásmódját.

Nyers értékelés: Putyin „kiszámíthatatlan”

A háborúval kapcsolatos beérkező információk alapján eddig számos ún. „nyers” jelentés készült. Az egyik ilyen, több mint egy tucat ügynökséghez eljuttatott egy olyan forrást idéz, aki azt állítja, hogy Putyin viselkedése „rendkívül aggasztóvá és kiszámíthatatlanná” vált az elmúlt két napban. A másolatot az amerikai hírtelevízió is megszerezte.

A leírás azonban másodkézből jutott el az FBI-hoz egy olyan forrástól, aki beszélt egy „kiváló rálátással” rendelkező másik, ismeretlen forrással. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy ez a személy a múltban olyan információkkal szolgált, amelyeket a hírszerző ügynökségek egymástól függetlenül meg tudtak erősíteni.

A jelentés mögött álló forrás azt közölte az FBI-jal, hogy Putyin „rendkívüli dühvel” reagált az Ukrajna elleni támadására válaszul bevezetett nyugati szankciókra, és „úgy érezte, hogy a szankciók gyorsabban eszkalálták a helyzetet, mint amire számított, ráadásul túlmentek azon, amit ő elvárhatónak tartott”.

Hogy pontosan milyen szankciók dühítették fel Putyint, nem tudni – a jelentésnek ez a része szerkesztett.

Az összefoglaló szerint például sok olyan, megbízható kapcsolatokkal rendelkező személy, akinek lehetősége volt arra, hogy a repülőterek és határok lezárása előtt elhagyja Oroszországot, az országban maradt – ami arra utal, hogy nem tudtak előre a lezárásokról.

Az FBI-tól származó jelentés záradékában leszögezik: nem kizárt, hogy a forrás „az amerikai döntéshozatal befolyásolására”, egyszóval manipulációs céllal osztotta meg értesüléseit.

Az illetékesek szerint a nyers hírszerzési adatok nem kezelhetők tényként.

„Valami nincs rendben Putyinnal”

A Putyin mentális egészségével kapcsolatos találgatások február 24-én hajnalban sugárzott beszédével kezdődtek, amelyben egy torz, revizionista történelem felvázolásával igazolta az ukrajnai beavatkozást.

Putyin „mindig is gyilkos volt, de a problémája most más és jelentős” – reagált már másnap Marco Rubio floridai republikánus szenátor, aki azt sugallta, hogy értékelését a szenátus hírszerzési bizottságának alelnökeként kapott hírszerzési tájékoztatókra alapozza.

„Bárcsak többet tudnék megosztani, de egyelőre annyit mondhatok: sokak számára elég nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben Putyinnal – írta Rubio. – Hiba lenne azt feltételezni, hogy ez a Putyin ugyanúgy reagálna, mint öt évvel ezelőtt.”

Egyesek szerint Putyin merész döntése a támadásról, valamint a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetése szakítást jelent a múltban indított, gondosan kiszámított és sokkal korlátozottabb katonai hadjáratokkal.

A felvételek, amelyeken az orosz elnök nagyon messze ül magas rangú katonai tanácsadóitól, és a televízióban vidáman lekezeli egyik kémfőnökét, csak alátámasztják az elszigetelt, kizárólag a saját fejét követő vezető képét.

Putyin „hadüzenete” után Michael McFaul, Washington volt moszkvai nagykövete azt tweetelte, hogy Putyin „megváltozott”, mintha „teljesen elrugaszkodott volna a valóságtól”, és „kibillent” egyensúlyából.

Jim Clapper, a nemzeti hírszerzés volt igazgatója, a CNN nemzetbiztonsági elemzője szintén „zavartnak” nevezte Putyint, ezért „aggódik az éleslátása miatt”.

Mások szerint Putyin nem változott meg.

„Semmiben sem különbözik attól, amit korábban mondott, csak most egyszerre mondja ki, és nagyon nyersen. Hajlandó kimondhatatlan dolgokat tenni, de erre mindig is hajlandó volt” – állítja Donald Trump egykori tanácsadója, aki most szintén a CNN elemzője.

Putyin nem „őrült vagy zavart” – mondta Beth Sanner. Szerinte Putyin inkább „nagyon is szenvedélyes” azzal kapcsolatban, amibe belevágott, elszigeteltsége pedig csak fokozza az érzelmi töltetet.

(Borítókép:   Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben 2022. február 21-én. Fotó: MTI / EPA / Szputnyik / Kreml / Pool / Alekszej Nyikolszkij)