Zelenszkij: Ez az első eset, hogy egy gyermek kiszáradás miatt halt meg

GettyImages-1238744768
2022.03.08. 12:08

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden beszédet mondott, amelyben elsőként a nemzetközi nőnapról emlékezett meg, mondván, ilyenkor általában az ukrán nőket ünnepelik, de a jelenlegi helyzetben egyszerűen nem tudja megtenni, mivel annyi bánat és szenvedés van az országukban.

Közölte, hogy az orosz megszálló erők ismét bombázták Szumit, amelyet pokollá változtatnak, Mariupolt pedig körülvették az oroszok, és szándékosan akadályozzák az élelmiszer-, az áram- és a vízellátást.

Ez az első eset, hogy egy gyermek kiszáradás miatt meghalt

– mondta egy korábbi tragédiáról, amely az ostromlott kikötővárosban történt.

Zelenszkij hajlandó kompromisszumot kötni

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy készen áll a Krím félsziget és a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok sorsáról kompromisszumot kötni, ugyanakkor nem ismeri el a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot, ami az oroszok egyik követelése a béketárgyalásokon. Emellett fölötti orosz fennhatóságot sem hajlandó elismerni.

Készen állok a párbeszédre, de a kapitulációra nem

– jelentette ki Zelenszkij, aki szerint Moszkva követelései nemcsak a területek elismeréséről szólnak, hanem újabb ultimátumok is.

Volodimir Zelenszkij csalódottságának adott hangot, mivel Oroszország uralja a légteret, és folyamatosan támadja Ukrajnát rakétákkal, helikopterekkel és repülőgépekkel, miközben a Nyugat nem nyújt megfelelő támogatást.

A támadásért Oroszország a felelős, de azokra is hárul, akik tizenhárom napja nem tudnak dönteni valahol a Nyugaton, és nem biztosítják a légterünket

– mondta az ukrán elnök, aki szerint Joe Biden amerikai elnök többet is tudna tenni a háború megállításáért, már csak azért is, mert szerinte a háború nem áll meg Ukrajnában, és a függetlenség, a szabadság elleni támadás az egész világra hatással lesz.

Mindenkinek joga van élni, Ukrajna ezért küzd

Az ukránok többször kérték a NATO-tagokat, hogy vezessék be a repüléstilalmi övezetet Ukrajna fölött, ám ezt a rendre elutasítják, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy amelyik ország ennek az irányába tesz lépéseket, azt a fegyveres konfliktus résztvevőjének tekintik.

Zelenszkij szerint a humanitárius folyosók – amelyeket kedden kellett volna megnyitni – nem működnek, mivel az orosz csapatok továbbra is lövöldöznek.

Az ilyen tettekért felelős személyek ellen büntetőeljárást kell indítani

– figyelmeztetett az elnök, hozzátéve, hogy mindenkinek joga van élni, és Ukrajna most ezért küzd.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. február 25-én. Fotó: Presidency of Ukraine / Handout / Anadolu Agency via Getty Images)