Kijevből jelentjük: dacos a hangulat, a helyiek a végsőkig kitartanak

2022-03-05T172443Z 939425808 RC2DWS9V69TC RTRMADP 3 UKRAINE-CRIR
Kijevben tartózkodó kollégánkkal, Kiss Dániellel beszélgettünk kedden, az orosz–ukrán háború 13. napján. Az ukrán fővárosban időnként megszólal a légvédelmi sziréna, de alapvetően egyelőre csend és nyugalom honol. Helyzetjelentés Ukrajnából.

Kollégánk immár másfél hete tartózkodik Ukrajnában. Útja Kárpátaljáról előbb Lvivbe vezetett – a nyugatukrán városban uralkodó állapotokról itt írtunk –, majd onnan némileg kaotikus körülmények között, vonattal érkezett meg a fővárosba. A pályaudvarokon óriási a tömeg, és ránézésre káosz uralkodik, ám a helyiek önkéntesek segítségével mindent irányításuk alatt tartanak.

Békés volt a vonatút Kijevbe, nem volt érezhető a feszültség. A kelet felől érkező vonatok viszont tele vannak, érthető módon sokan menekülnek a harci cselekmények irányából. A hírek szerint azonban egyre többen mennek vissza oda, többek között Harkivba, mivel a lengyel határon kissé körülményes az átkelés, így sokan inkább visszafordulnak

– mondta Kijevben tartózkodó kollégánk, aki hozzátette: előfordult olyan is az elmúlt napokban, hogy a humanitárius folyosót, azaz a civileket is célba vette az orosz hadsereg.

Kiss Dániel elárulta: a helyiek főként a televízióból és a Telegramról tájékozódnak, előbbi Volodimir Zelenszkij elnök bejelentkezései mellett a háború minden apró mozzanatáról beszámol. És hogy milyen a közhangulat Ukrajnában?

Dacos. Nincs elkeseredettség, az emberek folyamatosan öntik egymásba a lelket. Mindenki dacol a megszálló erőkkel szemben, nem mozdulnak, harcolnak az országukért.

Kijevből jelentjük: dacos a hangulat, de a helyiek a végsőkig kitartanak

A bejelentkezésben beszélgettünk még többek között arról is,

  • hogyan néz ki a mindennapi élet egy atombunkerben,
  • mit csinálnak a fővárosban a helyiek,
  • kiürültek-e a polcok Kijevben, és mennyire égető a készlethiány,
  • valamint hogyan készül a város az esetleges ostromra.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Emberek homokkal teli zsákokat helyeznek el a Függetlenség terén Kijev központjában 2022. március 5-én. Fotó:Serhii Nuzhnenko / Reuters)