18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lezuhant egy utasszállító repülőgép, 132-en voltak a fedélzeten

shutterstock 1065904643
2022.03.21. 09:51
Kínában lezuhant egy hatéves utasszállító repülőgép, amely nagyjából 8870 méter magasan, 700 kilométer per órás sebességgel repült. A fedélzeten 132-en vagy 133-an tartózkodtak, arról egyelőre nincs hír, hogy hányan élték túl a tragédiát és mi okozta a szerencsétlenséget.

Lezuhant egy belföldi utasszállító repülőgép hétfőn a dél-kínai Kuanghszi tartományban, a fedélzetén 133 utassal – írja az MTI több kínai állami sajtóforrásra hivatkozva. Más források szerint 132-en utaztak a gépen.

A CNN szerint 123 utas és a személyzet kilenc tagja volt az utasszállító fedélzetén.

A China Eastern Airlines kínai légitársaság B–1791 lajstromjelű, Boeing 737–89P típusú utasszállítója Kunmingból tartott Kantonba (Kuangcsou), amikor lezuhant. A baleset nyomán egy hegyen tűz keletkezett. A mentési munkálatok folyamatban vannak, a baleset részleteiről még nem adtak hírt. Azt viszont tudni, hogy az utasszállító nagyjából 8870 méter magasan repült, körülbelül 700 kilométer per órás sebességgel, amikor hirtelen meredeken elkezdett süllyedni.

A FlightRadar24 információi szerint a repülőgép hatéves volt, és a csaknem 9000 méteres magasságról 2 perc és 15 másodperc alatt körülbelül 3000 méter magasságra süllyedt.

Hatéves repülőgép zuhant le

Az áldozatok számát egyelőre nem tudni, ahogy azt sem, miért zuhant le a repülőgép, amely helyi idő szerint 13.11-kor szállt fel, és 15.05-kor kellett volna leszállnia, ám a járatkövetés 14.22-kor véget ért.

A China Eastern Airlines az egyik legnagyobb kínai légitársaság, amely a honlapja szerint évente több mint 130 millió utast szállít és 730 repülőgépből álló flottával rendelkezik.

A légitársaság megerősítette, hogy lezuhant a gép, ám mást még nem közölt az eseményről. A chicagói székhelyű Boeing szóvivője elmondta, hogy tisztában vannak a történtekkel, és azon dolgoznak, hogy további információkat gyűjtsenek.

A helyszínre 23 tűzoltóautót és 117 tűzoltót küldtek ki, valamint további 538 személy érkezett erősítésként.

A tűzoltók közúton nem tudtak a helyszínre menni, ezért az út egy erdős részét gyalogosan tették meg. A hírek szerint néhány óra után sikerült megfékezni a lángokat.

A katasztrófáról felvétel készült, amelyen látszik, ahogy a repülőgép függőlegesen zuhan a becsapódás előtt.

Hszi Csin-ping kínai elnök azonnali vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítsék, mi okozta a szerencsétlenséget, míg a légitársaság azonnali hatállyal, határozatlan időre földre parancsolta az összes Boeing 737–800-as repülőgépét.

A tragédiát követően a Boeing részvényei 6,4 százalékkal 180,44 dollárra estek, míg a China Eastern Airlines részvényei 6,5 százalékkal csökkentek, az Egyesült Államokban jegyzett részvényei pedig 17 százalékkal.

A kínai légitársaság biztonsági teljesítménye a világ legjobbjai közé tartozott az elmúlt évtizedben.

Legutóbb 2010-ben történt hasonló, halálos kimenetelű repülőgép-baleset Kínában, akkor a fedélzeten tartózkodó 96 emberből 44-en meghaltak.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)