Orbán Viktor: Vlagyimir Putyin nem indul a magyar választásokon, így szerencsére ezzel nem kell foglalkoznom

20220403072410 PAP 0673
2022.04.03. 14:36
A háború kitörése előtt a magyar választási kampány még egészen máshogy nézett ki. A tét már akkor is nagy volt: Orbán Viktor, az Európai Unió legrégebb óta hivatalban lévő miniszterelnöke arra készült, hogy hatalma második évtizedében még inkább kiterjessze tekintélyelvű rendszerét. Vetélytársa, aki az összefogott ellenzék élén áll, őszintén kritizálta Orbán keresztes hadjáratát a független intézmények és a jogállamiság ellen, írta a magyar választásokról szóló cikkében a CNN.

Orbán Viktor politikai jövője most azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e véghez vinnie eddigi legnehezebb fordulatát egy olyan önjelölt békefenntartóvá, aki Oroszországnak sem fordít teljesen hátat.

A miniszterelnök valósággal lubickol az ilyen helyzetekben. Imádja magát Magyarország megmentőjeként beállítani. Ezért kreált a kampányaiban mindig ellenségeket, amiktől megvédhette az országot 

 − nyilatkozta a lapnak Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.  

Financial Times: Orbán Viktornak otthon a választókkal, külföldön az elszigeteltséggel kell megküzdenie

„Béke vagy háború” – ez a szlogenje a választásra készülő Fidesznek. A hatalomban eltöltött 12 év után ez az első valós kihívása a kormánypártnak, ugyanis Márki-Zay Péter személyében egyetlen kihívóval áll szemben a miniszterelnök, aki mögött ott van a hat pártból álló egyesült ellenzék. Az ukrajnai háború pedig újabb lendületet adott a versenynek. Ez a jelmondat talán egyszerűnek tűnik, de hatásos. Az országban a médiában és az utcákon mindenütt ezt látod − írja elemzésében Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek otthon a választókkal, külföldön pedig az elszigetelődéssel kell megküzdenie − írja a Financial Times. A miniszterelnök és az ukrán elnök közötti vitákra utalva úgy fogalmaznak, hogy Orbán Viktor gyakran jár „pávatáncot”, hogy befolyásolja a partnereit, mielőtt „taktikai visszavonulást” hajt végre. Kiemelik, hogy miközben gyakran kritizálta Kijevet – ugyanis régóta tartó vitája van Ukrajnával a nemzetiségi törvények miatt –, és visszautasította, hogy olyan élesen kritizálja Oroszországot, mint a nyugati kollégái, az összes európai uniós szankciót megszavazta. 

Megfogalmazásuk szerint Putyin inváziója miatt Orbán oroszbarát retorikája és a Nyugattal való dacolása tarthatatlanná vált. A háború miatt Magyarország és Lengyelország között is törésvonalak jelentek meg, ugyanis az Európai Unióban a két ország közeli szövetséges, a lengyelek mégis nagyon erősen oroszellenesek.   

Reuters: A miniszterelnök örül neki, hogy Vlagyimir Putyin nem indul a választáson

A Reuters cikke szerint Orbán Viktor, aki a média erős kormányzati kontrolljának köszönhetően 12 éve Magyarország miniszterelnöke, a választás előtt hajszálnyi előnnyel vezet az egyesült ellenzék előtt. A hírügynökség a Závecz Research legfrissebb felmérését idézi, amely szerint a Fidesz 39 százalékot kaphat a voksoláson, az ellenzék pedig 36 százalékot, bár a választók egyötöde még nem döntötte el, kire adja le a szavazatát.   

A Reuters Orbán Viktort idézi, aki a Moszkvával való szoros viszonyát firtató többszöri kérdésre úgy válaszolt, hogy

Vlagyimir Putyin nem indul a magyar választásokon, úgyhogy ma szerencsére nem kell foglalkoznom ezzel a kérdéssel.    

The New York Times: Orbán Viktor olyan választásokon indul, amelyek szabályait a saját képére formálta 

A The New York Times elemzése szerint Orbán Viktor olyan választáson indul el, amelynek szabályait a saját képére formálta. Ahogy fogalmaznak, a populista miniszterelnök, aki időközben az amerikai szélsőjobboldal hőse lett, megváltoztatta a választási törvényeket, és legalizálta a „voksturizmust”.

Ahogy a cikkben fogalmaznak, Orbán Viktor soha nem habozott, hogy a kormányzati hatalmat arra használja, hogy erodálja a demokratikus normákat, és bebetonozza egypárti uralmát. Újraírta az alkotmányt, átalakította az igazságszolgáltatást, és arra használja az állami és a hozzá közeli, magántulajdonban lévő médiát, sőt még az iskolai tankönyveket is, hogy mindenről a saját álláspontját terjessze, és ellenfeleiről közöljön félrevezető híreket.

Saját brandjét, amit „illiberalizmusnak” nevez, mindig is azzal igazolta, hogy a többi európai vezetőhöz hasonlóan szabad és tisztességes választásokon nyerte el hivatalát. A lap szerint ez azonban annyiban sántít, hogy hatalmát mindig is arra használta, hogy tetszése szerint alakítsa a választások szabályait.

Itt olvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)